Protamina

           

Protaminum V03A B14

Specialitati: Protamin sulfat.

Proprietati

Protamina este o proteina oligomoleculara bogata in arginina din care cauza are reactie bazica puternica. Protaminele se obtin din sperma de somon si alti pesti. Administrata aparte ea are proprietati anticoagulante, insa neutralizeaza heparina (care este puternic acida) formand cu ea un complex stabil, fiind un antagonist al ei. Actiunea incepe imediat dupa administrarea i.v.

Indicatii

Supradozajul heparinei.

Contraindicatii

Intoleranta la preparat.

Posologie

1 mg de protamina inactiveaza cca 100 U heparina. Protamina se administreaza i.v. foarte lent, aproximativ in 10 min. Doza de 50 mg nu trebuie depasita.

Supradozare

Dispnee, bradicardie, senzatie de caldura, hipotensiune severa. In unele cazuri hipertensiune. Hemoragii. Tratament: Transfuzie de sange sau plasma proaspat inghetata. In hipotensiune - perfuzie de lichid, epinefrina, dopamina sau dobutamina.

Efecte adverse

Injectarea i.v. poate provoca hipotensiune brusca, bradicardie, hipertensiune pulmonara, dispnee, senzatie de caldura. In cazuri rare poate avea loc soc anafilactic, edem pulmonar. Uneori hipertensiune arteriala, greata, varsaturi, slabiciune.

Interactiuni

Protamina este incompatibila cu penicilinele si cefalosporinele.

Precautii

Deoarece protamina are proprietati anticoagulante, nu se recomanda doze mai mari de 100 mg intr-o scurta perioada de timp, cu exceptia cazurilor cand este nevoie. Trebuie de avut la dispozitie aparatajul si medicamentele utilizate in caz de soc anafilactic sau edem pulmonar.

Protamin sulfat (ICN Jugoslavija, Iugoslavia). Solutie injectabila 1% 5 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!