Propranolol

           

Propranololum C07A A05

Specialitati: Anaprilin, Anaprilins, Propranolol, Propranolol Nycomed.

Proprietati

Beta-blocant neselectiv. Intra in competitie cu agentii stimulanti ai beta-receptorilor. Are efect inotrop- si cronotrop-negativ, antihipertensiv. Efectul antihipertensiv se explica prin a) scaderea debitului cardiac, b) inhibitia eliminarii reninei din rinichi si c) diminuarea tonusului simpatic. Actiunea antianginala se datoreste micsorarii necesarului miocardului in oxigen gratie reducerii lucrului inimii (micsorarea frecventei cardiace, puterii contractiei miocardului si scaderii tensiunii arteriale). Efectul antiaritmic este rezultatul reducerii influentei simpatice asupra miocardului si reducerii conductilitatii A-V in tahicardiile supraventriculare si cele produse de catecolamine. Propranololul are si actiune antimigrenoasa cu mecanism inca nedefinit.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala, tahiaritmiile cardiace, angina pectorala, prevenirea reinfarctului de miocard. Adjuvant in cardiomiopatia hipertrofica, hipertiroidismul. Migrena.

Contraindicatii

Insuficienta cardiaca, socul cardiogen, blocul A-V de gradul II sau III, bradicardia sinusala, hipotensiunea arteriala (sistolica sub 100 mmHg), astmul bronsic, emfizemul pulmonar sau bronsita nealergica, diabetul zaharat, miastenia grava, psoriazisul, insuficienta renala, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In angina pectorala, aritmii, hipertiroidism cate 10-30 mg de 3-4 ori pe zi. In hipertensiunea arteriala cate 40 mg de 2 ori pe zi, in unele cazuri si mai mult. Este posibila si o singura priza pe zi.

Supradozare

Insuficienta cardiaca acuta cu edem pulmonar si hipotensiune arteriala, bronhospasm, bradicardie si bloc cardiac. Tratament: In bradicardie atropina 0,25-1 mg. Daca efectul este nesatisfacator se trece la isoproterenol. In insuficienta cardiaca - digitalice si diuretice. In hipotensiune vasopresoare (norepinefrina sau epinefrina (epinefrina este preparatul de electie). In bronhospasm isoproterenol si aminofilina. Daca ingestia a fost recenta se recomanda evacuarea continutului gastric (cu atentie pentru a se evita aspiratia pulmonara).

Efecte adverse

Bradicardie, depresie psihica, halucinatii, bronhospasm (la persoanele predispuse), confuzie (la varstnici), insuficienta cardiaca congestiva, vasoconstrictie reflexa (maini si picioare reci).

Interactiuni

Creste riscul depresiei miocardice si hipotensiunii provocate de anestezicele generale, mascheaza simptomele hipoglicemiei in tratamentul cu antidiabetice, potenteaza efectul antihipertensiv al blocantelor canalelor de calciu, clonidinei, reserpinei. Cimetidina mareste efectele propranololului, iar estrogenii si xantinele il scad.

Precautii

Sistarea brusca a tratamentului cu propranolol poate exacerba starea bolnavului (efect rebound).

Anaprilin (Zdorovia, Ucraina). Comprimate 10 mg si 40 mg N 50 si N 100.

Anaprilins (Olaines, Letonia). Comprimate 10 mg si 40 mg N 50.

Propranolol (ICN Jugoslavija, Yugoslavia). Comprimate 40 mg N 50.

Propranolol Nycomed (Nycomed Danmark, Danemarca). Comprimate filmate 10 mg si 40 mg N 25 si 80 mg si 160 mg N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!