Propafenona

           

Propafenonum C01B C03

Specialitati: Rytmonorm.

Proprietati

Antiaritmic din clasa I C cu actiune anestezica locala si membranostabilizatoare (comparabila cu a procainei). Reduce viteza depolarizarii in faza 0 a potentialului monofazic de actiune. In fibrele Purkinje si, intr-o masura mai mica in fibrele de miocard, propafenona reduce influxul rapid al ionilor de sodiu. Creste pragul excitabilitatii diastolice si lungeste perioada refractara. Reduce automatismul spontan si activitatea focarelor ectopice.

Indicatii

Tratamentul si profilaxia extrasistoliilor supraventriculare si ventriculare, tahiaritmia supraventriculara si ventriculara, inclusiv sindromul Wolff-Parkinson-White.

Contraindicatii

Formele severe ale insuficientei cardiace congestive, socul cardiogen (cu exceptia socului aritmogen), bradicardia severa, hipotensiunea arteriala marcata, afectiunile conductibilitatii, inclusiv blocul A-V de gradul II sau III si a ramificatiilor fasciculului His, bolile pulmonare obstructive severe, afectiunile grave ale echilibrului electrolitic, miastenia.

Posologie

Adulti cu masa corporala sub 70 kg 450-600 mg/zi (cate 150 mg de 3 ori pe zi sau (comparabila cu a procainei)300 mg de 2 ori pe zi dupa mese), in caz de necesitate doza poate fi marita pana la 300 mg de 3 ori pe zi.

Supradozare

Foarte rar convulsii. Posibile excitatie, confuzie, dereglari extrapiramidale. Tratament simptomatic.

Efecte adverse

Bradicardie, micsorarea conductibilitatii sino-atriale, A-V si miocardice, inotropismului, hipotensiune ortostatica. Tahicardie ventriculara, fibrilatie si fluter ventricular. Greata, voma, inapetenta, dureri epigastrice, gust amar, colestaz, ameteli, neliniste, insomnie, cefalee, cosmaruri, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza, prurit, exanteme, eruptii urticariforme, oligospermie, reducerea potentei sexuale.

Interactiuni

Beta-blocantele, antidepresivele triciclice si anestezicele locale cresc efectul antiaritmic al propafenonului. Creste efectele anticoagulantelor. Propafenonul creste concentratia serica a propranololului, metoprololului, ciclosporinei si digoxinei. Cimetidina creste concentratia plasmatica a propafenonului.

Precautii

Doza individuala se ajusteaza cu controlul tensiunii arteriale, frecventei cardiace si ECG. Varstnicilor doza li se reduce la jumatate Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita atentie si vigilenta. Sarcina (numai in cazuri exceptionale), lactatia (in caz de necesitate copilul se ia de la san).

Rytmonorm (Knoll, Germania). Comprimate filmate 150 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!