Prometazina

           

Promethazinum R06A D02

Specialitati: Pipolfen.

Proprietati

Derivat de fenotiazina cu proprietati antihistaminice, sedativ-hipnotice marcate, antitusive, analgezice, anticolinergice moderate, antiemetice. Preparatul este cunoscut inca din anii 50 ai sec. XX. Inlatura multe, dar nu toate, efecte ale histaminei prin antagonism competitiv cu aceasta.

Indicatii

Bolile si reactiile alergice (eruptii, prurit, eczema, eritem medicamentos, edem Quinke, febra de fan, soc anafilactic, migrena s.a.). Medicatia pre- si postanestezica (profilaxia gretii si vomei, potentarea actiunii analgezicelor, sedatia). In pediatrie - diateza exsudativa, eczema, bronsita astmatica, alergo-dermatozele, boala serica, pseudocrupul.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat. Tratamentul cu IMAO. Sarcina, in special primul trimestru, si perioada de lactatie. Nou-nascutii si prematurii.

Posologie

Adulti cate 1 drajeu de 3-4 ori pe zi. La calea parenterala se recurge numai in cazurile de urgenta (starea de rau astmatic) sau pentru potentarea actiunii anestezicelor generale. Copii 2-12 luni cate 1/4 drajeu de 3-4 ori pe zi, 1-6 ani cate 1/2 drajeu de 3-4 ori pe zi, 7-14 ani cate 1 drajeu de 3-4 ori pe zi. Forma injectabila constituie 0,5-1 mg/kg de 3-5 ori pe zi i.m. sau de 3 ori mai mica in administrarea i.v. In cazurile grave (astmul sever, pseudocrupul) 1-2 mg/kg.

Supradozare

Neliniste, excitatie motorie, reactii extrapiramidale. Tratament: Spalatura gastrica, laxative osmotice, vasopresoare (insa nu adrenalina!), lichide i.v., oxigen. Analepticele sunt excluse (riscul convulsiilor).

Efecte adverse

Somnolenta, hipotensiune ortostatica, reactii alergice, constipatie, hiposalivatie.

Interactiuni

Creste efectul analgezicelor si hipnoticelor, doza carora in administrarea concomitenta trebuie scazuta.

Precautii

Conducerea vehiculelor si lucrul care necesita vigilenta (preparatul provoaca somnolenta). Bolnavii cu afectiuni respiratorii (inhiba centrul respirator). Consumul bauturilor alcoolice este contraindicat pe toata perioada tratamentului.

Pipolphen (Egis, Ungaria). Drajeuri 25 mg N 20. Solutie injectabila 50 mg/2 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!