Procaina

           

Procainum N01B A02

Specialitati: Novocain, Novocaina, Novokaino, Supozitoare cu Novocaina.

Proprietati

Anestezic local cu actiune moderata, insa cu marja de siguranta mare. Blocheaza canalele de sodiu ale neuronilor si inhiba procesele de generare si conducere a impulsurilor nervoase. Gradul anesteziei depinde de diamtrul fibrelor nervoase, mielinizarea lor si viteza conducerii. Sensibilitatea dispare in urmatoarea ordine: dureroasa, termica, tactila, proprioceptiva. Dupa absorbtie manifesta actiune excitanta sau deprimanta, in functie de doza, asupra sistemelor cardiovascular si nervos central. Reduce sinteza acetilcolinei si scade excitabilitatea sistemului parasimpatic (efect ganglioplegic, anticolinergic), micsoreaza spasmul musculaturii netede, scade excitabilitatea muschiului cardiac si a zonelor motorii corticale.

Indicatii

Anestezia prin infiltratie, de conducere, subarahnoidala. Hipertensiunea arteriala (administrare i.v.) toxicoza tardiva a gravidelor cu sindrom hipertensiv, spasmul vaselor sanguine, durerile fantome, ulcerul gastric si duodenal, colita ulceroasa nespecifica, pruritul, neurodermita, eczemele, cheratitele, iridociclitele, glaucomul.

Contraindicatii

Sensibilitatea la preparat, hipotensiunea, socul, miastenia, hipertiroidismul.

Posologie

Anestezia prin infiltratie - solutie 0,25-0,5% pana la doza de 350-500 mg substanta, de conducere 0,5-1-2% pana la 500 mg, subarahnoidala 10% pana la 50-200 mg. In tratamentul sistemic - solutia 0,5%-de la 1pana la 10-15 ml se administreaza i.v. lent, preferabil diluata in ser fiziologic. Numarul injectiilor este in functie de gravitatea bolii si eficacitatea tratamentului (de obicei 10-20). Solutia 2% se administreaza i.m. La inceput se testeaza sensibilitatea pacientului la preparat administrandu-i-se 2 ml, peste 3 zile, in lipsa efectelor adverse, 3 ml si apoi se trece la administrarea de 5 ml de 3 ori pe saptamana, in total 12 injectii cu o intrerupere ulterioara de 10 zile. In decursul unui an se recomanda 4 cure.

Supradozare

Greata, voma, acufene, tremor, tulburari vizuale, dificultati respiratorii, vertij, lesin, convulsii, bradicardie. Tratament: Mentinerea respiratiei, oxigen, vasopresoare (efedrina), in convulsii diazepam sau tiopental sodic i.v.

Efecte adverse

Vertij, slabiciune, tahicardie, hipotensiune arteriala, colaps. Reactii alergice (pana la socul anafilactic), hiperexcitabilitate SNC,agitatie, tremor, convulsii.

Interactiuni

Scade efectul sulfamidelor. Anticolinesterazicele cresc toxicitatea procainei reducandu-i inactivarea.

Precautii

Persoanele sensibile la procaina.

Novocain (Uzina farmaceutica din Tallinn, Estonia). Solutie injectabila 40 mg/2 ml in fiole N 10.

Novocain-Darnita (Firma farmaceutica “Darnita”, Ucraina). Solutie injectabila 0,5% 2 ml si 2% 2 ml in fiole N 10.

Novocaina (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 0,5%-2 ml si 10 ml in fiole si flacoane N 10 si 2%-2 ml in fiole N 10.

Novokaino (Sanitas, Lituania). Solutie injectabila 0,5%-5 ml in fiole N 10.

Supozitoare cu Novocaina (Nijfarm, Rusia). Supozitoare 100 mg N 10. Indicatii: Spasmele intestinale, fisurile anale.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!