Primidon

           

Primidonum N03A A03

Specialitati: Sertan.

Proprietati

Antiepileptic cu proprietati hipnotice moderate. In organism se scindeaza in fenobarbital si feniletilmalonamida. Aceasta din urma potenteaza actiunea anticonvulsivanta a fenobarbitalului.

Indicatii

Epilepsia de diversa geneza, manifestata preponderent prin convulsii majore (grand mal) si focale, inclusiv rebele la alte antiepileptice. Este mai putin eficient in convulsiile mioclonice si akinetice.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, porfiria, afectiunile renale, hepatice sau hematopoetice, sarcina, lactatia.

Posologie

Initiala (primele 3 zile) 125 mg o data pe zi inainte de culcare, urmatoarele 3 zile cate 125 mg de 2 ori pe zi, apoi cate 125 mg de 3 ori pe zi dupa mese. Incepand cu ziua a 10-a si mai departe cate 250 mg de 3 ori pe zi pentru adulti si 125 mg/zi pentru copiii sub 9 ani pana la atingerea efectului clinic satisfacator. Doza maxima este de 1,5 g/zi pentru adulti si 1 g/zi pentru copii.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Ataxie, vertij, apatie, somnolenta, neliniste, cefalee, greturi, varsaturi, anorexie, impotenta sexuala. Uneori nistagmus, sindrom lupoid, artralgii, reactii psihotice, leucopenie, limfocitoza. Foarte rar anemie megaloblasta.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Intreruperea brusca a tratamentului poate declansa stare de rau epileptic. In tratamentul indelungat este posibila dependenta de preparat. Reduce atentia si reactia conducatorilor de vehicule si a muncitorilor la utilaje. In cazul anemiei megaloblaste se recomanda stoparea administrarii primidonului si trecerea la tratamentul cu acid folic si vitamina B12.

Sertan (ICN Alkaloida, Ungaria). Comprimate 250 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!