Praziquantel

           

Praziquantelum P02B A01

Specialitati: Biltricide.

Proprietati

Creste permeabilitatea membranelor celulelor musculare ale parazitilor pentru ionii de calciu care patrund masiv in ele, le provoaca contractia spastica si desprinderea parazitilor de mucoasa intestinala. Este activ fata de trematode si cestode.

Indicatii

Cestodozele provocate de Diphyllobothrium latum, Taenia solium, Taenia saginata (Taeniarrhynchus saginatus), Hymenolepis nana si Dipylidium caninum, Cisticercozele, Neurocisticercozele, Trematodozele hepatice sau pulmonare provocate de Clonorchis sinensis, Opistorchis viverrini, Opistorchis felineus, Fasciola hepatica, Fasciola buski, Schistosoma mekongi, S. japonicum, S. mansoni, S. intercalatum sau S. haematobium, Metagonimus yokogawai, Paragonimus westwrmani.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, cisticercoza oftalmica, bolile hepatice moderate sau severe.

Posologie

Adulti si copii peste 4 ani: Taenia solium 5 mg/kg, Diphyllobothrium latum si D. Caninum 10 mg/kg, Taeniarhynchus saginatus (Taenia saginata) 20 mg/kg, Hymenolepis nana 25 mg/kg o singura priza (tratament monodoza), Dipylidium caninum 10 mg/kg o singura data, Neurocisticercoza 20 mg/kg de 2 ori pe zi 14 zile, Trematodoze 25 mg/kg de 3 ori pe zi o singura zi. In schistosomiaza 20 mg/kg de 3 ori pe zi o singura zi la intervale nu mai mici de 4 ore si nu mai mari de 6 ore. Comprimatele se inghit intregi cu putina apa. Dozele pentru copiii sub 4 ani nu au fost stabilite.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. In eventualitatea unei supradozari de administrat un purgativ salin.

Efecte adverse

Greata, voma, somnolenta, cefalee, epigastralgii, urticarie,prurit, febra, transpiratii.

Interactiuni

Dexametazonul scade concentratia serica a praziquantelului.

Precautii

Primul trimestru al sarcinii, lactatia (apare in laptele matern). In cazul necesitatii administrarii copilul se separa de la san in zilele tratamentului si inca 72 ore). Preparatul scade atentia conducatorilor auto (preparatul se aseamana dupa structura cu benzodiazepinele).

Biltricide (Bayer, Germania). Comprimate filmate 600 mg N 6 si N 1000.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!