Potesept

           

(ICN Alkaloida, Ungaria). Comprimate N 20.

Compozitie Sulfadimidina 400 mg, Trimetoprim 80 mg.

Proprietati

O combinatie de o sulfamida, sulfadimidina, cu trimetoprim. Este bactericida fata de E. coli, Klebsiella spp., Enterobacter, Proteus spp., Citrobacter, Salmonella, Shigella, Haemophilus influenzae, Vibrio cholerae, Listeria spp., Pneumocystis carinii, Toxoplasma gondii. Inhiba sinteza acidului dihidrofolic (sulfamida) si tetrahidrofolic (trimetoprimul) si, implicit, a acizilor nucleici si proteinelor.

Indicatii

Infectiile tractului respirator superior si inferior, urinar, gastro-intestinal, colecistita si colangeita, tifosul abdominal si paratifosul, dizenteria, prostatita, infectiile pielii si tesuturilor moi.

Contraindicatii

Insuficienta hepatica si renala, discraziile sangvine, sarcina (primul trimestru), lactatia (sau, daca se considera necesar, copilul se trece la alimentatie artificiala), hipersensibilitatea la sulfamide.

Posologie

Adulti cate 2 comprimate de 2 ori pe zi, doza de intretinere este de 1 comprimat de 2 ori pe zi. Copii 1-2 ani cate 1/4 comprimat de 2 ori pe zi, 3-6 ani cate 1/2 comprimat de 2 ori pe zi, 7-12 ani cate 1 comprimat de 2 ori pe zi.

Supradozare

Greata, varsaturi, diaree, cefalee, cristalurie, hematurie, anurie. Tratament: Diureza fortata cu alcalinizarea urinei, hemodializa sau dializa peritoneala.

Efecte adverse

Cefalee, exanteme, tulburari digestive, leucopenie, trombocitopenie.

Interactiuni

Creste actiunea anticoagulantelor indirecte, antidiabeticelor orale si efectele secundare ale fenitoinei. Analgezicele nenarcotice cresc concentratia serica a sulfadimidinei.

Precautii

Insuficienta renala (se reduc dozele). Se recomanda un aport suficient de lichide.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!