Polividon iodat

           

Povidoni iodidum D08A G02, D11A C06, G01A X11

Specialitati: Betadine.

Proprietati

Antiseptic in care iodul este legat intr-un complex cu un iodofor, polivinilpirolidon, care incetineste eliberarea iodului. Solutia de 7,5% contine 0,75% iod elementar. Are spectru larg de actiune: bacterii gram-pozitive si gram-negative, fungi, protozoare, virusuri.

Indicatii

Uzul preoperator al personalului si al bolnavilor, pentru prevenirea infectiilor cutanate. Dezinfectia pielii inainte si dupa unele manipulatii si operatii (injectii, punctii, biopsie, recoltare de sange s.a.). Gargarisme in infectiile ORL. Tratamentul dintilor si chirurgia stomatologica, deodorarea cavitatii bucale. Tratamentul ranilor, arsurilor, fracturilor, decubitusurilor, ulcerelor, piodermiei, candidozei, trichomoniazei, vaginitei nespecifice.

Contraindicatii

Hipertiroidismul, adenomul tiroidian, insuficienta renala, sarcina, lactatia, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Pentru prelucrarea (dezinfectarea) mainilor chirurgului 5 ml solutie (sau spuma) se aplica pe maini, se lasa 5 min, apoi mainile se spala si ulterior se mai aplica 5 ml si se lasa pana la uscare. Pentru dezinfectarea campului operator 1 ml la 50-70 cm2. Pentru gargarisme 1 lingurita solutie la 50 ml apa (o data pe zi). Supozitoarele vaginale se introduc 1-2 ori pe zi timp de 14 zile. Unguentul se aplica pe suprafetele lezate, in strat subtire.

Supradozare

Iritatie locala, reactii alergice. Tratament: reducerea frecventei administrarilor sau sistarea tratamentului cu polividon iodat.

Efecte adverse

Sunt posibile reactii alergice.

Interactiuni

Polividonul iodat este incompatibil cu alte dezinfectante. Contactul cu grasime, sange, puroi, substante cu reactie acida, mediul alcalin scad efectul dezinfectant al preparatului.

Betadine (Egis, Ungaria). Unguent 100 mg/1 g-20 g in tuburi. Supozitoare vaginale 200 mg N 14. Solutie pentru uz extern 100 mg/1 ml-30 ml, 120 ml si 1000 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!