Polimixina B

           

Polymyxinum B J01X B02

Specialitati: Polymyxina B sulfat.

Proprietati

Antibiotic cu structura polipeptidica. Mecanismul actiunii consta in complexarea cu fosfolipidele membranelor bacteriene si lezarea lor. Este activ fata de majoritatea bacteriilor gram-negative, inclusiv Escherichia coli, Enterobacter, Klebsiella spp., Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis, Salmonella spp., Shigella spp. Este deosebit de activ impotriva Pseudomonas aeruginosa, insa inactiv fata de Proteus spp. Sunt sensibile la polimixina B Vibrio cholerae (exceptand subtipul El Tor), Coccidioides immitis, insa fungii sunt rezistenti la acest antibiotic. Sunt rezistenti deasemenea Serratia marcescens, Providencia spp., Bacteroides fragilis. Este inactiv fata de Neisseria spp., anaerobii obligati si bacteriile gram-pozitive.

Indicatii

Septicemia, meningita, pneumonia, infectiile tractului urinar, combustiile infectate s.a. cu Pseudomonas aeruginosa.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, sarcina (daca poate fi utilizata alta medicatie).

Posologie

Adulti cate 5.000-7.000 U/kg de 3-4 ori pe zi i.m. sau cate 1 mg/kg in perfuzie i.v. de 2 ori pe zi (25 mg se dizolva in 200 ml sol. glucoza 5%, si se perfuzeaza cu viteza de 60-80 picaturi pe min). Copii cate 3.000-6.000 U/kg de 3-4 ori pe zi i.m. sau in perfuzie i.v. (doza zilnica divizata in 2 perfuzii). In afectiunile renale doza se va ajusta la clearance-ul creatininei.

Supradozare

Este posibila paralizia musculaturii scheletice cu apnee. Tratamentul consta in administrare de neostigmina (proserina) cu atropina, respiratie asistata.

Efecte adverse

Reactii nefrotoxice (albuminurie, cilindrurie, hematurie) si neurotoxice (ataxie, parestezii, ameteli, somnolenta s.a.). Efecte curariforme cu riscul apneei. Reactii alergice (eozinofilie, prurit, febra). Dureri in locul injectarii, flebite, periflebite.

Interactiuni

Miorelaxantele cresc riscul apneei, aminoglicozidele intensifica efectele adverse (nefro- si neurotoxice). Preparatul creste efectele cloramfenicolului, tetraciclinelor, sulfamidelor si trimetoprimului.

Precautii

Se va controla functia renala fiecare 2 zile de tratament. In sarcina preparatul se va administra numai in ultima intentie.

Polimixina B sulfat (Kievmedpreparat, Ucraina). Pulbere parenterala 25 mg si 50 mg in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!