Polimixina

           

Polymyxinum M A07A A05

Specialitati: Polymyxina M sulfat.

Proprietati

Antibiotic de structura polipeptidica izolat din Cacillus polymyxa Ross. Este activ fata de majoritatea bacteriilor gram-negative, inclusiv Escherichia coli, Enterobacter, Klebsiella spp., Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis, Salmonella spp., Shigella spp. Este deosebit de activ impotriva Pseudomonas aeruginosa, insa inactiv fata de Proteus spp., cocii gram-pozitivi, micobacterii si fungi. Mecanismul actiunii antibacteriene se explica prin proprietatea de a modifica efectul cationic de suprafata.

Indicatii

Colitele, enterocolitele, gastroenterocolitele cu bacterii gram-negative, incl. Pseudomonas seruginosa. Dizenteria acuta si cronica ca preparat de alternativa. Sterilizarea intestinala preoperatorie. Formele topice se aplica pe suprafetele lezate ale pielii dupa indepartarea puroiului si maselor necrotice de 1-2 ori pe zi. Doza nu trebuie sa depaseasca 20.000 U/kg/zi. Durata tratamentului este de 7-10 zile.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, afectiunile renale si/sau hepatice.

Posologie

Adulti 1 comp. de 4-6 ori pe zi. Copii 3-5 ani 100 000 U/kg/zi divizate in 3-4 prize; 5-8 ani 350000 U de 4 ori pe zi, 8-10 ani 400000 U de 4 ori pe zi, 10-14 ani 500000 U de 4 ori pe zi.

Supradozare

Este posibila paralizia musculaturii scheletice cu apnee. Afectiuni renale. Tratamentul consta in administrare de neostigmina (proserina) cu atropina, respiratie asistata, terapie suportiva.

Efecte adverse

Tulburari ale functiilor renale (in supradozare), reactii alergice locale (hiperemie, prurit), supraingectii. In aplicarile locale sunt posibile iritatii (inrosirea pielii, prurit).

Interactiuni

Miorelaxantele si aminoglicozidele cresc toxicitatea polimixinei. Polimixina poate fi utilizata in combinatii cu antibioticele active fata de bacteriile gram-pozitive.

Precautii

A se controla functiile renale fiecare 2 zile de tratament.

Polimixina M sulfat (Kievmedpreparat, Ucraina). Comprimate 500 000 U N 10 si N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!