Poliglucina

           

(Farmaco, Moldova). Solutie perfuzabila 6%-100 ml, 200 ml si 400 ml in flacoane.

Compozitie: Dextran cu masa moleculara de cca 60000, sintetizat din zaharoza cu participarea bacteriilor Leuconostoc mesenteroides.

Proprietati

Dextranii sunt polimeri de glucoza cu grad de polimerizare diferit. Solutiile dextranului macromolecular se utilizeaza ca substituenti de plasma. In administrarea i.v. creaza o presiune osmotica de 2,5 ori mai mare decat a plasmei, retinand lichidul in patul vascular si mobilizandu-l pe cel din tesuturi, reducand edemul acestora. Circula in sange o perioada indelungata de timp, amelioreaza parametrii hemodinamici in soc, amelioreaza microcirculatia, reduc viscozitatea sangelui si agregatia plachetara.

Indicatii

Hipovolemia posthemoragica, socul hipovolemic provocat de traume sau hemoragii dupa nasteri sau in sarcina extrauterina s.a. Hipovolemia provocata de pierderile de plasma (combustii, sindromul compresiunii) Profilaxia emboliei pre- si postoperatorie. ÂȘocul toxic (intoxicatii, septicemie).

Contraindicatii

Traumele cerebrale asociate cu hipertensiune intracraniana, ictusul hemoragic si alte stari cand administrarea unor volume mari de lichid este contraindicata, oliguria si anuria in bolile renale organice, insuficienta cardiaca, tulburarile coagulatii si hemostazei. Predispozitia la reactii alergice.

Mod de administrare: In cazurile grave se incepe cu administrare i.v. lenta, in bolus, adulti 20 ml, copii 0,3 ml/kg, apoi se trece (peste 2-3 min) la perfuzia i.v. cu debitul 60-80 picaturi/min in volum de 2-2,5 l, insa nu mai mult de 20 ml/kg (in pierderile de peste 500 ml sange se suplimenteaza cu perfuzie de sange). In socul combustional, adulti 2000-3000 ml primele 24 ore, apoi pana la 1500 ml in urmatoarele 24 ore; copii 40-50 ml/kg primele 24 ore apoi 30 ml/kg in zilele urmatoare. In combustiile vaste si profunde administrarea poliglucinei se suplimentaeaza cu plasma, albumina, gama-globulina, iar in cele mai mari de 30-40% din suprafata corpului cu transfuzie de sange.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Reactii alergice (prurit, eruptii, edem Quinke), tahicardie, rar hipotensiune arteriala.

Interactiuni

Nu sunt specificate.

Precautii

In cazul aparitiei dispneei, durerilor din regiunea lombara, frisoanelor, cianozei, afectiunilor cardio-vasculare perfuzia se intrerupe si se administreaza i.v. 10 ml solutie 10% clorura de calciu, 20 ml solutie 40% glucoza, remedii cardiace si antihistaminice.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!