Polakiuria

           

Polakiuria presupune un numar mai mare de 3-5 mictiuni pe 24 de ore.

Cteva clarificari sunt, sper, binevenite. Polakiuria (mictiuni frecvente) nu trebuie confundata cu poliuria (o diureza mai mare de 1500 ml). Pe de alta parte un pacient poliuric va urina mai frecvent pentru a elimina cantitatea suplimentara de urina produsa de organism. Polakiuria nocturna (mictiuni frecvente doar noaptea) trebuie deosebita de nicturie, simptom caracteristic insuficientei renale cronice, care presupune ca urina eliminata n cursul noptii este mai mare cantitativ dect cea eliminata ziua.

Polakiuria recunoaste att cauze extraurinare (patologia tumorala sau inflamatorie genitala feminina, fisuri anale, diabet zaharat, tabes) ct mai ales urinare:

  • scaderea capacitatii vezicale (cistita, pericistita, tumori pelvine compresive);
  • retentia cronica de urina, aparitia reziduului vezical facnd posibila umplerea mai rapida a vezicii (obstacol subvezical);
  • poliuria;
  • iritabilitatea sfincterului neted (adenom periuretral, calcul ureteral la jonctiunea uretero-vezicala, calcul anclavat pe uretra prostatica, urina prea acida, bogata n saruri de acid uric).

La femei, n perioada premenopauzala hiperfoliculinemia poate provoca polakiurie, ce ajunge sa fie incorect interpretata ca si cistita bacteriana pacientele primind inutil antibiotice!

Asocierea polakiuriei cu disuria la barbatul trecut de 55-60 de ani fara antecedente urologice trebuie sa ne duca cu gndul n primul rnd la o suferinta prostatica.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!