Plecidrex

           

(Plethico Pharmaceuticals Ltd., India). Comprimate N 10, cutii a 100 comprimate.

Compozitie Reserpina 0,1 mg, Dihidralazina sulfat 10 mg, Hidroclorotiazida 10 mg.

Proprietati

Reserpina reduce tonusul simpatic si relaxeaza musculatura vasculara neteda datorita epuizarii stocurilor de norepinefrina din terminatiunile simpatice vasculare si encefalice. Dihidralazina are actiune miorelaxanta directa pe muschii netezi arteriolari, inducand vasodilatarea periferica si coborand tensiunea arteriala ridicata. Reduce deasemenea si rezistenta vasculara cerebrala si renala. Hidroclorotiazidul reduce reabsorbtia sodiului preponderent in tubii contorsi distali, creste excretia sodiului,clorului si apei. Scade volumul sangelui circulant si debitul cardiac iar in tratamentul de durata reduce si rezistenta vasculara periferica.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala moderata si severa.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, ulcerul peptic, colita ulcerativa, depresia psihica, boala coronariana, pacientii care primesc terapie electroconvulsiva.

Posologie

Initiala cate 1/2 comprimat de 1-3 ori pe zi in timpul meselor timp de 2 saptamani crescand ulterior doza in conformitate cu reactia bolnavului pana la maximum 5 comprimate pe zi. Doza obisnuita este de 1 comprimat o data pe zi.

Supradozare

Hipotensiune, bradipnee, diaree, mioza, inhibitie a SNC de la somnolenta pana la coma. Tratament: spalatura gastrica, carbune medicinal, vasopresoare (fenilefrina), terapie simptomatica. Antidot specific nu are. Nu au fost semnalate cazuri mortale. Efectele reserpinei sunt de durata si pacientul trebuie observat si tratat minimum 72 ore.

Efecte adverse

Congestie nazala, ulcer peptic sau acutizarea acestuia, senzatie de oboseala, tulburari ale somnului, vertij, depresie, greata, varsaturi si diaree. Impotenta, purpura. In doze mari poate provoca aritmii cardiace si parkinsonism. Eruptii cutanate, fotosensibilizare, in cazri rare trombocitopenie, in cazuri izolate leucopenie, agranulocitoza si mielosupresie .

Interactiuni

Antiinflamatoarele nesteroidiene scad efectul antihipertensiv al preparatului (retin apa), deasemenea estrogenii si simpatomimeticele. Digitalicele si chinidina cresc riscul aritmiilor, inhibitorii de MAO - al depresiei psihice. Levodopa si antidepresivele triciclice scad efectul reserpinei.

Precautii

Pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, ateroscleroza cerebrala si coronariana. Trebuie evitata intreruperea abrupta a tratamentului. In insuficienta renala dozele trebuies reduse pentru a evita efectul cumulativ. Tratamentul cu Plecidrex scade atentia si reactiile pacientilor (a se lua in calcul conducerea masinilor).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!