Platifilina

           

Platyphyllinum A03

Specialitati: Platifilina hidrotartrat.

Proprietati

Alcaloid izolat din Senecio platyphyllus D.C. si Senecio rhombofolius Willd., derivat de pirolizidina. Blocheaza m-colinoreceptorii dupa tipul atropinei, insa se deosebeste de aceasta si printr-o actiune musculotropa de tip papaverinic.

Indicatii

Colicile intestinale, hepatice si renale, ulcerul gastric si duodenal, astmul bronsic; hipertensiunea arteriala, spasmul vaselor cerebrale si coronare. Pentru obtinerea midriazei pentru un timp scurt.

Contraindicatii

Glaucomul, insuficienta hepatica si renala, hipertrofia de prostata..

Posologie

In colicile intestinale, hepatice, renale, durerile acute provocate de ulcerul gastric cate 1-2 ml solutie 0,2% s.c. Pentru tratamentul mai indelungat se recomanda formele perorale, clismele terapeutice sau supozitoarele. In oftalmologie - colir 1% (scopuri diagnostice) sau 2% (scopuri terapeutice). Copii cate 0,2-3 mg de 2-3 ori pe zi inainte de mese.

Supradozare

Xerostomie, tahicardie, midriaza, excitatie nervoasa. Tratament simptomatic.

Efecte adverse

Xerostomie, midriaza, cicloplegie (tulburari vizuale), fotofobie, palpitatii, anhidroza si cresterea posibila a temperaturii corporale in perioada calda a anului, constipatie si retentie urinara la pacientii varstnici.

Interactiuni

Reduce efectele colinomimeticelor si anticolinesterazicelor.

Precautii

Persoanele peste 40 ani si varstnicii, pacientii cu hipertrofie de prostata. Persoanele predispuse la glaucom.

Platifilina hidrotartrat (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 0,2%-1 ml in fiole.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!