Pirimetamina

           

Pyrimethaminum P01B D01

Specialitati: Tindurin.

Proprietati

Blocheaza sinteza acidului tetrahidrofolic prin inhibitia dihidrofolat-reductazei. Insuficienta acidului tetrahidrofolic este cauza stoparii sintezei acizilor nucleici si proteinelor agentilor patogeni.

Indicatii

Chimioprofilaxia malariei, tratamentul toxoplasmozei.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, anemia megaloblastica prin carenta de acid folic, sarcina, perioada de alaptare.

Posologie

Chimioprofilaxia malariei, adulti si copii peste 10 ani 25 mg o data pe saptamana, copii intre 4 si 10 ani 12,5 mg pe saptamana, copii sub 4 ani 6,25 mg (1/4 de comp.) o data pe saptamana. Tratamentul toxoplasmozei, adulti cate 25 mg de 2 ori pe zi de dorit impreuna cu sulfadiazina cate 1 g de 2 ori pe zi (pana la 4 g/zi) timp de 7-10 zile, 3 cure de tratament cu intreruperi intre ele de 10 zile. Copii 1 mg/kg/zi divizate in 2 prize, peste 2-4 zile doza se reduce la jumatate pentru o luna.

Supradozare

Greata, voma, posibila hematemeza, dureri abdominale, excitatie, convulsii, depresie respiratorie, colaps vascular (moartea poate surveni in rezultatul ingerarii a 10-12 comprimate). Tratament - lavaj gastric cat mai curand posibil dupa ingestie, fenobarbital sau diazepam ca anticonvulsivant, acid folic pentru prevenirea deprimarii hematopoezei.

Efecte adverse

Greata, voma, diaree, leucopenie, trombocitopenie, anemie megaloblasta, cefalee, depresie, convulsii.

Interactiuni

Sulfamidele cresc eficacitatea diaminopirimidinelor, insa si riscul mielosupresiei. Pirimetamina creste efectul mielosupresiv al citostaticelor, in special al metotrexatului. Deplaseaza warfarina de pe proteinele plasmatice si-i creste efectul anticoagulant.

Precautii

Insuficienta hepatica sau renala, deficitul de acid folic. Pe toata perioada tratamentului se recomanda o cura de acid folic (5-15 mg/zi), vitamina B12 si lichide.

Tindurin (Egis, Ungaria). Comprimate 25 mg N30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!