Pindolol

           

Pindololum C07A A03

Specialitati: Visken.

Proprietati

Beta-blocant neselectiv cu actiune simpatomimetica intrinseca (agonist-antagonist). Manifesta actiune antihipertensiva, antianginala si antiaritmica. Nu modifica frecventa cardiaca in repaus, scade frecventa cardiaca in sarcina fizica si psihica. Nu influenteaza metabolismul lipidic si glucidic. Activitatea simpatomimetica intrinseca reduce riscul evolutiei insuficientei cardiace, bronhospasmului si afectiunilor circulatorii periferice.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala, angina pectorala cronica stabila (profilaxia acceselor), tahicardia atriala si ventriculara, tahicardia paroxistica, extrasistolia atriala si ventriculara, extrasistolia digitalica. Hiperkinezia cardiaca.

Contraindicatii

Bolile cardiace rezistente la digitalice, cordul pulmonar, bradicardia exprimata, blocul A-V de gradul II sau III, insuficienta cardiaca acuta, socul cardiogen, astmul bronsic si starile bronhospastice, bolile hepatice severe, claudicatia intermitenta, acidoza metabolica, diabetul zaharat cu cetoacidoza, sarcina..

Posologie

Se stabilesc in mod individual. Doza initiala este de cate 5 mg de 3 ori pe zi, care se mareste saptamanal cu 5 mg pana la efectului optim. Doza de intretinere variaza intre 7,5 si 30 mg/zi divizata in 2-3 prize. Doza maxima pentru o priza constituie 20 mg. In HTA doza de 5-15 mg se administreaza intr-o singura priza (dimineata), cele mai mari (20-30 mg/zi) in 2 sau 3 prize. In angina pectorala 10-30 mg/zi divizata in 2-3 prize. In hiperkinezia cardiaca 10-20 mg o data pe zi.

Supradozare

Bradicardie severa, insuficienta cardiaca, hipotensiune, bronhospasm. Tratament: atropina sau isoproterenol i.v. lent (in bradicardie), adrenalina sau noradrenalina in hipotendiunea arteriala, beta-2 mimetice in bronhospasm, digitalice sau diuretice in insuficienta cardiaca..

Efecte adverse

Oboseala, ameteli, greata, dereglari ale somnului, depresie, dezorientare, slabirea memoriei, agranulocitoza, trombocitopenie, purpura trombocitopenica, tromboza arterei mezenterice, alopecie reversibila, boala Peyron. Intensificarea blocului A-V.

Interactiuni

Blocantele canalelor de calciu, in special fenilalchilaminele, cresc efectele adverse ale pindololului. Administrarile i.v. sunt deosebit de periculoase.

Precautii

In insuficienta cardiaca se recomanda ca tratamentul cu beta-blocante sa fie anticipat de o cura de digitalizare. In predispozitia la bronhospasm se cere o deosebita monitorizare a bolnavilor, in pofida faptului ca pindololul, cu proprietatile sale simpatomimetice intrinsece, este suportat mai bine de acesti bolnavi.

Visken (Egis, Ungaria). Comprimate 5 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!