Pimozid

           

Pimozidum N05A G02

Specialitati: Orap.

Proprietati

Blocheaza neselectiv dopaminoreceptorii pre- si postsinaptici encefalici, probabilitatea efectelor extrapiramidale fiind mai mare.

Indicatii

Psihozele, inclusiv schizofrenia si maniile, starile paranoidale, starile neurotice cu simptome de paranoia (numai la adulti). Ticurile motorii si vocale in sindromul Tourette in intoleranta haloperidolului (la adulti si copii peste 12 ani).

Contraindicatii

Aritmiile in antecedente, sindromul intervalului Q-T lung congenital, starea inhibitiei severe a SNC; ticurile motorii sau vocale (fonice) simple sau neasociate cu sindromul Tourette, hipersensibilitatea la Pimozid, sarcina, Varsta sub 12 ani (exceptand sindromul Tourette).

Posologie

In sindromul Tourette, initiala 1-2 mg pe zi divizata in cateva prize. Doza poate fi marita gradual la fiecare 2 zile pana la cea de intretinere de 0,2 mg/kg/zi, insa nu mai mult de 10 mg/zi. In afectiunile psihotice, initiala 2-4 mg o data pe zi, de intretinere - se mareste gradual saptamanal pana la cea de intretinere de 6 mg/zi. Doza maxima este de 20 mg/zi.

Supradozare

Anomalii electrocardiografice, reactii extrapiramidale severe, hipotensiune arteriala, stare de coma cu depresie respiratorie. Tratament: Spalatura gastrica, mentinerea respiratiei (degajarea cailor respiratorii sau respiratie artificiala). Monitorizare electrocardiografica pana la normalizare. In hipotensiune sau colaps - vasopresoare (fenilefrina, noradrenalina, insa nu adrenalina). In reactiile extrapiramidale antiparkinsoniene. Observatie medicala timp de 4 zile.

Efecte adverse

Acatizie, aritmii ventriculare, reactii extrapiramidale parkinsoniene, tulburari de acomodatie, hiposalivatie, hipotensiune ortostatica, eruptii cutanate, prurit, ginecomastie, secretie neobisnuita de lapte. Diskinezie tardiva persistenta, cefalee, depresie, potenta scazuta, diaree, greata, inapetenta, pierdere sau crestere ponderala, edeme ale fetei. Rar discrazii sanguine, icter, sindrom neuroleptic malign, distonie tardiva.

Interactiuni

Fenotiazinele, antidepresivele triciclice, antiaritmicele cresc riscul lungirii intervalului Q-T. Pimozidul creste efectul inhibant al deprimantelor SNC (analgezice, anxiolitice, hipnotice, alcool).

Precautii

Insuficienta hepatica sau renala in antecedente, cancerul mamar in antecedente, hipokaliemia, hipersensibilitatea la antipsihotice (haloperidol, fenotiazine, tioxantene s.a.). Se recomanda controlul electrocardiografic sistematic si depistarea cat mai timpurie a simptomelor diskineziei sau distoniei tardive, in special la varstnici, la bolnavii care primesc doze mari sau tratament indelungat. La aparitia primelor simptome tratamentul trebuie suspendat imediat.

Orap (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 1 mg N 50 si 4 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!