Perindopril

           

Perindoprilum C02E A04

Specialitati: Coverex, Prestarium 4 mg.

Proprietati

Promedicament. In organism se transforma in perindoprilat care este substanta activa. Inhiba enzima de conversie si transformarea angiotenzinei I in angitenzina II. In asa mod conduce la dilatarea vaselor, reducerea rezistentei periferice si micsorarea tensiunii arteriale. Favorizeaza restabilirea elasticitatii vasculare si reducerea hipertrofiei ventriculului stang. Creste toleranta la efortul fizic la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva. Efectul hipotensiv maxim se observa peste 4-6 ore dupa ingestie si se mentine 24 ore.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala, inclusiv vaso-renala, insuficienta cardiaca congestiva.

Contraindicatii

Sarcina, hipersensibilitatea la preparat, copiii.

Posologie

In hipertensiunea arteriala cate 4 mg o data pe zi, la necesitate 8 mg/zi. Pentru varstnici doza se reduce la jumatate. In hipertensiunea vaso-renala 2 mg/zi. In insuficienta cardiaca congestiva 2 mg/zi dimineata, in toleranta buna 4 mg/zi. Pentru pacientii cu insuficienta renala dozele se ajusteaza proportional cu clearance-ul creatininei.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. S-ar pute presupune hipotensiune arteriala. Tratament: Lavaj gastric, administrare rapida i.v. de lichid. La necesitate dializa peritoneala sau hemodializa.

Efecte adverse

Cefalee, labilitate emotionala, insomnie, vertij, convulsii; tulburari dispeptice, dereglari ale gustului; tuse seaca; eruptii cutanate; scadere neinsemnata a hemoglobinei, crestere usoara a potasiemiei, azotemiei si creatininemiei.

Interactiuni

Administrarea concomitenta cu saruri de potasiu sau diuretice antikaliuretice creste riscul hiperkaliemiei, indeosebi in insuficienta renala, cu salureticele creste posibilitatea hipotensiunii arteriale severe, cu neurolepticele sau antidepresivele triciclice conduce la hipotensiune ortostatica. Anestezicele generale potenteaza efectul hipotensiv (se va lua in calcul in caz de operatii chirurgicale).

Precautii

In cazul tratamentului anterior cu diuretice se recomanda intreruperea lui pentru 3 zile, apoi de introdus perindoprilul. Diureticele vor putea fi introduse ulterior la necesitate. Dieta hiposodata, hipovolemia sau pierderile de sodiu, inclusiv si provocate de saluretice. Monitorizarea functiei renale la insuficientii renali si varstnici, controlul nivelului creatininei si potasiululi in sange.

Coverex (Egis, Ungaria). Comrimate 4 mg N 30.

Prestarium 4 mg (Laboratoires Servier, Franta). Comprimate filmate 4 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!