Perfenazina

           

Perphenazinum

Specialitati: Frenolon.

Proprietati

Derivat de fenotiazina cu catena laterala piperazinica care ii confera proprietati antipsihotice mai exprimate decat la clorpromazina. Este un bun sedativ. Are efect antiemetic puternic. Blocheya dopaminoreceptorii encefalici. Efectul antipsihotic se datoreaza blocadei dopaminoreceptorilor D2 ai zonei chemoreceptoare din area postrema si, probabil, colinoreceptorilor periferici, efectele extrapiramidale sunt provocate de blocada dopaminoreceptorilor striatali. Are si actiune adrenoblocanta slaba si efectul hipotensiv este moderat.

Indicatii

Schizofrenia, afectiunile psihotice, in special asociate cu hiperactivitate si excitatie, starile paranoido-halucinatorii, starile manice si sindromul maniac, encefalopatia infantila; greata si voma, in special incoercibila; neurozele asociate de angoasa si tensiune; pruritul cutanat.

Contraindicatii

Hepatita, ciroza hepatica, icterul hemolitic, nefrita, afectiunile hematopoietice, mixedemul, bolile encefalice si rahidiene evolutive, viciile cardiace decompensate, starile tromboembolice, fazele avansate ale brosiectaziei.

Posologie

Adulti cate 5-10 mg de 3 ori pe zi p.o. (doza maxima este de 75 mg/zi). Injectiile cate 1-2 ml de 3 ori pe zi, in psihiatrie 1-3 ml o data pe zi. In cazurile cu hiperexcitatie psihomotorie sau agresivitate perfenazina se combina cu clorpromazina timp de 3-4 zile. Locul injectiei se schimba de fiecare data din cauza hipersensibilitatii locale si lezarea tesuturilor. Copii 1 mg/kg/zi divizata in 3-5 prize.

Supradozare

Somnolenta, hipotermie, tahicardie, hipotensiune severa, stupor, coma. Tratament: Spalatura gastrica urgenta, carbune activat (20-30 g la fiecare 4-6 ore), in aritmii neostigmina, in hipotensiune fenilefrina sau noradrenalina (insa nu adrenalina, deorece efectul ei este inversat), in convulsii diazepam. Parkinsonismul poate fi tratat cu difenhidramina.

Efecte adverse

Reactii extrapiramidale parkinsonice, in special acatizie, care se trateaza cu anticolinergice centrale (prometazina, ciclodol). Diskinezie tardiva. Sindrom neuroleptic malign. Hipotensiune arteriala, tahicardie. Discrazii sanguine. Galactoree, hiperglicemie, ginecomastie, tulburari ale ciclului menstrual. Edem encefalic, convulsii. Reactii anafilactice, edem angioneurotic.

Interactiuni

Creste efectul deprimantelor SNC (opioizi, analgezice, antihistaminice, hipnotice, alcool), antihipertensivelor, anticolinergicelor.

Precautii

La varstnici, femei si bonavii cu leziuni cerebrale riscul diskineziilor tardive, reactiilor extrapiramidale parkinsonice este mare, iar la tineri reactiile extrapiramidale distonice.

Frenolon (Egis, Ungaria). Drajeuri 5 mg N 50. Solutie injectabila 5 mg/1 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!