Penfluridol

           

Penfluridolum N05A G03

Specialitati: Semap.

Proprietati

Derivat de difenilbutilpiperidina cu actiune antipsihotica durabila, datorita metabolizarii lui lente. Efectul unei singure doze se prelungeste o saptamana. Mecanismul de actiune consta in blocarea receptorilor dopaminergici centrali.

Indicatii

Tratamentul indelungat al formelor cronice de schizofrenie, in special cu motivatie saraca, autism, activitate si comunicabilitate scazute. Tratamentul de durata a bolnavilor de schizofrenie aflati in stationare sau institutiile de ergoterapie. Tratamentul starilor de schizofrenie acuta cu simptome de inhibitie catatonica sau starile patologice cu simptomatologie saraca; in simptomele productive in asociatie cu antipsihotice psiho-sedative, deoarece penfluridolul in monoterapie nu influenteaza simptomele de excitatie.

Contraindicatii

Afectiunile extrapiramidale, starile depresive.

Posologie

In starile acute, initiala 80-160 mg o data pe saptamana (dozele optime se determina in conditii spitalicesti). In cazul cand apar simptome extrapiramidale, doza poate fi divizata in doua prize saptamanale. Doza de intretinere, in conditii de ambulator, 20-80 mg (1-4 comprimate), in medie 40-60 mg o data pe saptamana timp de 1-2 ani.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Efecte extrapiramidale (mai frecvent acatizie in primele 1-3 zile de tratament). In acest caz se recomanda administrarea concomitenta a prometazinei cate 1 comprimat de 2 ori pe zi. In debutul tratamentului pacientul poate acuza o senzatie de oboseala, mai departe o oarecare excitatie.

Interactiuni

Penfluridolul creste efectele deprimante ale inhibantelor SNC si alcoolului.

Precautii

Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita vigilenta (penfluridolul incetineste rectiile, provoaca somnolenta). Consumul de bauturi alcoolice este contraindicat pe toata perioada tratamentului.

Semap (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 20 mg N 12.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!