Pefloxacin

           

Pefloxacinum J01M A03

Specialitati: Peflacine, Pefloxacin, Unikpef.

Proprietati

Fluorochinolona activa fata de Escherichia coli, Enterobacter spp., Serratia spp., Proteus spp., Citrobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp., Haemophilus influenzae, Staphylococcus spp., inclusiv producator de beta-lactamaze, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Legionella pneumophila; mai putin sensibile sunt Streptococcus spp., inclusiv Streptococcus pneumoniae, Acinetobacter spp., Clostridium perfringens, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia trachomatis. Sunt rezistente la pefloxacina anaerobii gram-negativi, spirochetele, Mycobacterium tuberculosis. Mecanismul actiunii consta in inhibitia ADN-girazei, fragmentarii ADN si moartea bacteriilor.

Indicatii

Infectiile severe cu stafilococi si bacili gram-negativi ale cailor respiratorii inferioare, tractului urinar, aparatului genital feminin, prostatitele acute si cronice, infectiile intra-abdominale si hepato-biliare, osteo-articulare, ale pielii si tesuturilor moi, septicemia, endocardita, meningita, gonoreea.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la chinolone, sarcina, perioada de lactatie, copiii sub 15 ani, deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.

Posologie

Cate un comprimat de 2 ori pe zi. Poate fi administrat in doza de atac egala cu 800 mg. Solutiile perfuzabile se administreaza i.v. lent, timp de o ora, de 2 ori pe zi. In insuficienta renala cate 8 mg/kg de 2 ori pe zi, in prezenta hepatitei – o data pe zi, a ascitei la 36 ore, a hepatitei cu ascita la 48 ore.

Efecte adverse

Fotosensibilizare, inrosirea fetei, dureri osteo-articulare, greata, voma, gastralgie, cefalee, insomnie, trombocitopenie, neutropenie.

Interactiuni

Antiacidele, sucralfatul, multivitaminele reduc eficacitatea chinolonelor prin formare de chelati. Creste activitatea anticoagulantelor cu risc de hemoragii.

Precautii

Preparatul excita sistemul nervos central. Atentie bolnavilor de epilepsie si predispozitie la stari convulsive. Nu se recomanda tratament mai mult de 2 luni. A nu se expune radiatiei ultraviolete. La aparitia tulburarilor din partea organelor senzitive tratamentul trebuie sistat, iar a colitei pseudomembranoase se trece imediat la tratamentul acesteia. Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita vigilenta.

Peflacine (Egis, Ungaria). Comprimate filmate 200 mg N 20. Concentrat pentru perfuzie 400 mg/5 ml, fiole N 10.

Pefloxacin (Grodzisk Mazovetki, Polonia). Comprimate filmate 400 mg

Unikpef (Unique Pharmaceutical Laboratories, India). Comprimate filmate 400 mg N 100. Solutie perfuzabila 400 mg/100 ml.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!