Pantoprazol

           

Pantoprazolum A02B C02

Specialitati: Kontrolok.

Proprietati

Pantoprazolul este un inhibitor al pompei protonice (H+-K+-ATPaza), responsabila de secretia acidului clorhidric de catre celulele parietale ale mucoasei gastrice. Reprezinta un derivat de benzimidazol care se acumuleaza in celulele parietale unde se transforma intr-o sulfonamida ciclica, forma lui activa, se leaga de H+-K+-ATPaza si provoaca o puternica si indelungata supresie a secretiei gastrice bazale si stimulate, independent de stimul (acetilcolina, histamina, gastrina). Selectivitatea preparatului se datoreste faptului ca el este activ numai in mediu foarte acid, activitatea lui descrescand odata cu diminuarea aciditatii.

Indicatii

Ulcerul gastric, ulcerul duodenal, formele moderate si severe ale reflux-esofagitei. Pacientii, ulcerul carora este asociat cu Helicobacter pylori trebuie sa primeasca tratament suplimentar antibacterian.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea cunoscuta la preparat.

Posologie

In ulcerul gastric si duodenal si reflux-esofagita cate 1 comprimat o data pe zi, in unele cazuri doza poate fi dublata (pentru pacientii rezistenti la alte medicamente). Pentru varstnici si pacientii cu insuficienta renala nu se va depasi doza de 40 mg/zi. In insuficienta hepatica severa cate 40 mg la fiecare 2 zile. Coprimatele enterosolubile (gastrorezistente) nu trebuiesc crocate sau masticate, ele se inghit intregi cu putin lichid inainte sau in timpul mesei. Durata tratamentului ulcerului duodenal este de 2 saptamani, a celui gastric si reflux-esofagitei de 4 saptamani, in unele cazuri termenele se dubleaza, insa nu trebuie sa depaseasca 8 saptamani.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate. Au fost cazuri de administrare intravenoasa a 240 mg pantoprazol fara simptome de intoxicare. In caz de supradozare accidentala se recomanda terapie simptomatica si suportiva.

Efecte adverse

Rar diaree si cefalee, greturi, dureri abdominale, flatulenta, eruptii cutanate, prurit, vertij, edeme, febra, tulburari vizuale.

Interactiuni

Ketoconazolul incetineste absorbtia pantoprazolului. Alte interactiuni nu au fost observate (s-au testat carbamazepina, cafeina, diazepamul, diclofenacul, digoxina, etanolul, glibenclamida, metoprololul, nifedipina, fenitoina, fenprocumonul, teofilina, warfarina si contraceptivele orale).

< FACE="Arial" SIZE=2 COLOR="#008080">

Precautii

In timpul sarcinii si lactatiei preparatul se va utiliza numai in indicatii stricte, deoarece lipseste informatia despre eficacitatea si inocuitatea preparatului in sarcina si lactatie. Pacientii cu insuficienta hepatica trebuie monitorizati in privinta enzimelor hepatice. In cazul cresterii lor tratamentul trebuie stopat.

Kontrolok 40 mg (Byk Gulden Lomberg Chemische F. GmbH, Germania). Comprimate enterosolubile 40 mg N 14 si N 28.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!