Paclitaxel

           

Paclitaxelum L01C D01

Specialitati: Paclitaxel-Ebewe.

Proprietati

Este un agent nou antimicrotubular din grupul taxanelor (diterpen) obtinut din coaja arborelui Taxus brevifolia. Stimuleaza asamblarea microtubulilor din dimeri de tubulina cauzandu-le polimerizarea excesiva (spre deosebire de alcaloizii de Vincasi). Stabilizeaza microtubulii, prevenindu-le depolimerizarea si inhiband mitoza spre sfarsitul fazei G2 si inceputul fazei M.

Indicatii

Carcinomul ovarian cu metastaze ca preparat de prima electie si in evolutia ulterioara dupa tratamentul combinat cu includerea derivatilor de platina. Carcinomul mamar cu metastaze, inclusiv cel rezistent la antracicline. Cancerul nemicrocelular pulmonar, cancerul cu celule plate al gatului si capului, cancerul vezicii urinare.

Contraindicatii

Absolute - hipersensibilitatea, neutropenia (sub 1500 celule/mm3). Relative - functia hepatica scazuta, herpes zoster, varicela si alte boli infectioase severe, inhibitia hematopoezei (dupa chimio- si radioterapie), aritmiile, perioada postinfarct. Sarcina si lactatia.

Posologie

Se administreaza in perfuzie i.v. cate 175 mg/m2 o data la 3 saptamani. Perfuzia urmatoare este posibila daca numarul neutrofilelor este superior la 1500 celule/mm3. Pentru pacientii cu neutropenie exprimata (sub 500 celule/mm3) sau neuropatie periferica severa doza se reduce cu 20%.

Supradozare

Mielosupresie, neuropatie periferica. Antidot nu exista.

Efecte adverse

Greata, varsaturi. Afectiuni hematopoetice (neutropenie, leucopenie, trombocitopenie, anemie, pancitopenie), scaderea tolerantei la infectii, hipo- sau hipertensiune arteriala, bradicardie, modificari ale ECG, neuropatie periferica, reactii alergice.

Interactiuni

Ketoconazolul inhiba metabolismul paclitaxelului si-i creste efectele adverse. Administrarea paclitaxelului dupa cisplatin rezulta cu mielosupresie severa. Se recomanda administrarea lui inainte de cisplatin.

Precautii

Perfuzia se face prin tuburi cu filtru, diametrul porilor caruia este de 0,22 mcm. In scopul profilaxiei reactiilor de hipersensibilitate se administreaza, in prealabil, dexametason p.o. cate 20 mg cu 12 si 6 ore inaintea perfuziei, difenhidramina (50 mg i.v.) sau alt medicament asemanator (de ex. clorfeniramina 10 mg), cimetidina 300 mg i.v. sau ranitidina 50 mg cu 30-60 min inainte de perfuzie.

Paclitaxel-Ebewe (Ebewe, Austria). Concentrat pentru perfuzii 30 mg/5 ml si 210 mg/35 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!