Oxazepam

           

Oxazepamum N05B A04

Specialitati: Nozepams, Oxazepam-Armedica, Tazepam.

Proprietati

Oxazepamul este primul compus al unei serii noi, 3-hidroxibenzodiazepinone. Se deosebeste de alte anxiolitice printr-o actiune mai prompta, mai ampla si mai flexibila in controlul tulburarilor emotionale asociate cu anxietate, tensiune, agitatie, irascibilitate, unele forme de depresie. Are marja de siguranta mult mai mare decat clordiazepoxidul sau diazepamul.

Indicatii

Tratamentul anxietatii sau curele de scurta durata a simptomelor de anxietate (anxietatea si tensiunea provocate de stresurile zilnice nu necesita tratament cu anxiolitice). Anxietatea asociata cu depresia. Anxietatea, tensiunea, agitatia si irascibilitatea pacientilor varstnici. Tremorul, ebrietatea sau anxietatea provocate de abstinenta alcoolica.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la oxazepam. Oxazepamul nu este indicat in psihoze. Varsta sub 6 ani.

Posologie

Adulti si copii peste 12 ani - in anxietatea medie sau moderata, irascibilitate, agitatie cate 10-15 mg de 3-4 ori pe zi; in anxietatea severa, agitatia sau anxietatea asociata cu depresie cate 15-30 mg de 3-4 ori pe zi; in anxietatea, tensiunea, irascibilitatea si agitatia varstnicilor, initiala cate 10 mg de 3 ori pe zi, apoi se creste atent pana la 15 mg de 3-4 ori pe zi; in ebrietatea acuta, tremorul sau anxietatea asociate cu sindromul de abstinenta al alcoolicilor cate 15-30 mg de 3-4 ori pe zi. Dozele pentru copiii de 6-12 ani nu au fost precizate.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Somnolenta primele zile ale tratamentului. Daca persista se reduc dozele. In unele cazuri ameteli, vertij, cefalee. La pacientii psihiatrici pot apare reactii paradoxale de excitatie, in primele 2 saptamani de tratament. Eruptii cutanate morbiliforme, urticariene sau maculo-papulare. Greata, varsaturi, tulburari verbale, edeme, letargie, tremor, scaderea libido-ului. Leucopenie, afectiuni hepatice. Ataxie.

Interactiuni

Creste efectele depimantelor sistemului nervos central si alcoolului.

Precautii

Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita atentie si vigilenta (somnolenta). In incetarea abrupta a tratamentului (indelungat sau in doze mari) cu oxazepam pot apare efecte rebound (convulsii, tremor, crampe abdominale si musculare, varsaturi, sudoratie). In asemenea cazuri tratamentul se va sista reducand dozele gradual. In cazurile mai usoare se observa disforie si insomnie. Pacientii predispusi la dependenta (toxicomani, alcoolici) pot deveni dependenti (psihic si fizic) de oxazepam. Benzodiazepinele pot provoca malformatiuni, din care cauza femeilor de varsta reproductiva oxazepamul se va prescrie numai daca nu sunt sau nu intentioneaza sa devina gravide.

Nozepams (Olaines, Letonia). Comprimate 10 mg N 50.

Oxazepam-Armedica (Armedica, Romania). Comprimate 10 mg N 20

Tazepam (Polfa Tarchomin, Polonia). Comprimate filmate 10 mg N 25.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!