Oxaliplatin

           

Oxaliplatinum L01X A03

Specialitati: Eloxatine.

Proprietati

Oxaliplatinul este reprezentantul unei noi clase de compusi ai platinei in care ionul platinei este complexat cu 1,2 diaminociclohexan si un grup oxalat. Are spectru larg de actiune citotoxica si antineoplazica, inclusiv fata de unele tumori rezistente la cisplatin. Mecanismul consta in interactiunea cu ADN si formarea de punti intra- si intercatenare care au ca urmare intreruperea sintezei si replicarii ulterioare a ADN.

Indicatii

Carcinoamele colo-rectale metastazice.

Contraindicatii

Alergia cunoscuta la derivatii platinei, sarcina, lactatia.

Posologie

130 mg/m2 in perfuzie i.v. (2-6 ore) la fiecare 3 saptamani. Continutul flaconului se dizolva in 10-20 ml apa injectabila sau solutie 5% de glucoza. Aceasta solutie poate fi pastrata 24-48 ore in flaconul original la temperatura +2-80 C. Inainte de perfuzie solutia reconstituita in asa mod se diluiaza cu 250-500 ml solutie 5% de glucoza si se admninstreaza i.v. Aceasta solutie perfuzabila poate fi pastrata 24 ore la temperatura ambianta. Oxaliplatinul se administreaza sub observatia unui medic calificat cu experienta in chimioterapia antineoplazica.

Supradozare

Exacerbarea efectelor adverse. Nu are antidot. Se recomanda terapie simptomatica si observatie hematologica.

Efecte adverse

Greturi, varsaturi, diaree (aceste simptome sunt uneori severe si se recomanda un antiemetic puternic). Anemie, leucopenie, granulopenie, trobocitopenie in unele cazuri de gradul 3 sau 4 (severitatea de gradul 4: neutrofile <500/mm2, plachete <25 000/mm2, hemoglobina <6,5 g/100 ml). Neuropatii periferice senzitive (parestezii ale extremitatilor), disestezii ale regiunii periorale, simularea unui tablou clinic de spasm laringeal fara suport anatomic si fara sechele (aceste simptome pot fi agravate de frig). In paresteziile persistente se recomanda reducerea dozelor cu 25% (adica 100 mg/m2). Daca simptomele nu dispar sau se agraveaza tratamentul cu oxaliplatin trebuie stopat. In cazuri exceptionale febra, eruptii. Nu s-au observat cazuri de alopecie sau toxicitate auditiva, renala, hepatica sau cardiaca.

Interactiuni

5-fluorouracilul creste eficacitatea oxaliplatinului insa aceste doua substante nu trebuiesc administrate intr-o seringa si nici administrate pe aceiasi cale i.v. Oxaliplatinul este incompatibil cu clorura de sodiu si solutiile bazice (in particular cu 5-fluorouracilul).

Precautii

Solutia reconstituita cu semne de precipitatie trebuie distrusa. Nu se amesteca cu alte medicamente. Preparatul este degradat in mediul bazic, in prezenta clorurilor, la contactul cu aluminiul.

Eloxatine (Sanofi Winthrop, Franta). Pulbere parenterala perfuzabila 50 mg si 100 mg in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!