Oxacilina

           

Oxacillinum J01C F04

Specialitati: Oxacilina, Oxacilina monohidrat, Oxacilina natriu, Oxacilina sodica, Oxacillin natriu, Oxalin.

Proprietati

Penicilina semisintetica rezistenta la beta-lactamaze si utilizata preponderent in infectiile stafilococice cu Staphylococcus aureus (penicilina antistafilococica). Inhiba peptidoglicansintetazele peretelui bacterian si provoaca liza bacteriilor aflate in faza de crestere si multiplicare.

Indicatii

Se administreaza peroral si parenteral in infectiile stafilococice cutanate, osoase (+Lincomicina), pleuro-pulmonale (pneumonii, empiem, abcese), septicemii, endocardita acuta, meningita stafilococica (+Rifampicina). Abcesele, flegmonele, colecistita, pielita, cistita. Infectiile postoperatorii, combustiile infectate.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Administrarea perorala, adulti si copii peste 6 ani, in infectiile moderate 0,25-0,5 g de 4-6 ori pe zi cu o ora pana la masa sau cu 2-3 ore dupa masa. In infectiile grave pana la 6-8 g/zi. Nou-nascuti si prematuri 20-40 mg/kg/zi. Copii sub 3 luni 60-80 mg/kg/zi, 3 luni-2 ani 1 g/zi, 2-6 ani 2 g/zi. Doza pentru o zi se divizeaza in 4-6 prize. Administrarea parenterala, adulti si copii peste 6 ani, in infectiile moderate 2-4 g/zi i.m. sau i.v. In infectiile grave pana la 6-8 g/zi. Nou-nascuti si prematuri 20-40 mg/kg/zi. Copii sub 3 luni 60-80 mg/kg/zi, 3 luni-2 ani 1 g/zi, 2-6 ani 2 g/zi. In infectiile grave dozele se dubleaza. Pentru administrarea i.v. in jet preparatul se dizolva in 5 ml apa injectabila, solutie salina isotona sau solutie 5% de glucoza si se introduce lent (5-10 min). Pentru perfuzia i.v. se dizolva in proportia de 0,5-2 mg oxacilina sodica la 1 ml solvent si se administreaza timp de 1-2 ore cu viteza de 60-100 pic/min. Durata tratamentului constituie in medie 7-10 zile, iar in bolile grave (septicemie, endocardita septica s.a.) poate continua 2-3 saptamani si mai mult.

Supradozare

Diaree severa, greata, voma. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, diaree, febra, eruptii cutanate, reactii alergice. In caz de necesitate se administreaza concomitent antihistaminice si glucocorticoizi.

Interactiuni

Aminoglicozidele ii potenteaza considerabil actiunea. Probenecidul ii retine excretia urinara si-i prelungeste actiunea. Antibioticele bacteriostatice (cloramfenicolul, eritromicina, tetraciclinele) ii reduc eficiacitatea.

Precautii

A se testa sensibilitatea la preparat.

Oxacilina (Sicomed, Romania). Capsule 250 mg N 20.

Oxacilina (Antibiotice, Romania). Capsule 250 mg N 20. Pulbere parenterala 250mg si 500mg (cutii colective a cite 50 si 100 flacoane).

Oxacilina (Europharm, Romania). Capsule 250 mg N 12 si N 20.

Oxacilina (Eurofarmaco, Moldova-Romania). Capsule 250 mg N 20.

Oxycilina monohidrat < COLOR="#008000">(Eurofarmaco, Moldova-Romania). Capsule 250 mg N 20.

Oxacilina natriu (Kievmedpreparat, Ucraina). Pulbere parenterala 500 mg in flacoane.

Oxacilina sodica (Eurofarmaco, Moldova-Romania). Pulbere parenterala 250 mg si 500 mg in flacoane

Oxacillin-natriu (Kievmedpreparat, Ucraina). Pulbere parenterala 250 mg in flacoane.

Oxalin (Europharm Largo, Romania). Capsule 500 mg N 12.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!