Ornidazol

           

Ornidazolum G01A F06, J01X D03, P01A B03

Specialitati: Tiberal.

Proprietati

Derivat de 5-nitroimidazol cu proprietati antiprotozoice si antibacteriene. Este activ fata de Trichomonas vaginalis, Lamblia intestinalis, Entamoeba histolytica si unele bacterii anaerobe, printre care Bacteroides spp., Fusobacterium si cocii anaerobi. Mecanismul de actiune consta, probabil, in lezarea structurilor ADN a microorganismelor sensibile.

Indicatii

Trichomonadoza (femei si barbati), amoebiaza (intestinala si extraintestinala, incl. abcesele hepatice), lamblioza (giardiaza), profilaxia complicatiilor postoperatorii.

Contraindicatii

Bolile sistemului nervos central, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In trichomonadoza, adulti 1500 mg o singura doza (seara) sau 500 mg de 2 ori pe zi 5 zile consecutive; copii 25 mg/kg in monodoza.

In dizenteria amoebiana, adulti si copii peste 35 kg, 1500 mg o data pe zi timp de 3 zile, peste 60 kg - 2000 mg/zi, copii sub 35 kg - 40 mg/kg/zi.

In lamblioza, adulti si copii peste 35 kg, 1500 mg o data pe zi timp de 2 zile, copii sub 35 kg - 40 mg/kg/zi.

In profilaxia complicatiilor dupa operatiile pe colon sau ginecologice 500-1000 mg inainte de operatie si 500 mg de 2 ori pe zi timp de 3-5 zile dupa operatie.

Supradozare

Nevrite priferice, stare depresiva, convulsii. Tratament simptomatic. In convulsii Diazepam.

Efecte adverse

Ameteli, cefalee, dereglari gastro-intestinale.

Interactiuni

Creste actiunea anticoagulantelor indirecte, prelungeste efectul miorelaxant al vecuroniului.

Precautii

Sarcina (se va administra numai in cazuri exceptionale).

Tiberal (F. Hoffmann-La Roche, Elvetia). Comprimate filmate 500 mg N 3 si N 10. Solutie injectabila 500 mg/3 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!