Orciprenalina

           

Orciprenalinum R03A B03

Specialitati: Alupent, Astmopent.

Proprietati

Stimuleaza beta-2-adrenoreceptorii musculaturii bronsice, activand adenilatciclaza si marind concentratia AMP-ciclic. Acesta descreste concentratia ionilor de calciu din muschii netezi si conduce la relaxarea lor (bronhodilatare). Excita si beta-1-adrenoreceptorii miocardului, provoaca tahicardie, creste necesarul miocardului in oxigen, creste conductibilitatea A-V, dilata vasele sanguine si coboara tensiunea arteriala. Manifesta efect tocolitic (stimuleaza beta-2-adrenoreceptorii miometrului, ceea ce conduce la relaxarea lui)

Indicatii

:Astmul bronsic, bronsita cronica, emfizemul pulmonar si bronhospasmul produs de beta-blocante. Tulburarile de conducere cardiaca, profilaxia sindromului Adams-Stokes, bradicardia indusa de digitalice, inainte de administrarea inhalatorie a corticosteroizilor, cromoglicatului s.a.

Contraindicatii

Hipertiroidismul, stenoza aortica subvalvulara, tahiaritmia.

Posologie

In profilaxia crizelor de astm cate 1-2 puffuri de 3 ori pe zi (intervalul dintre puffuri e de 5 min). Daca criza e severa, peste 5 minute se poate lua o a doua doza si in cazuri exceptionale, peste alte 5 minute a treia doza. In crizele acute de dispnee cate 1-2 puffuri.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Tremor, palpitatii, agitatie, inrosirea fetei, migrena, senzatie de apasare in piept, tulburari ale somnului, greata, tulburari ventriculare sau angina pectorala, reactii alergice cutane.

Interactiuni

Beta-blocantele reduc efectul orciprenalinei.

Precautii

Sarcina in primul trimestru si perioada prenatala (poate fi administrat numai sub supraveghere medicala).

Alupent (Boehringer Ingelheim, Germania). Prezentare: Aerosol dozat 0,75 mg/1 doza-20 ml (cca. 400 doze).

Astmopent (Polfa Warszawa, Polonia). Comprimate 20 mg N 20. Solutie injectabila 0,5 mg/ml in fiole N10.

Astmopent (PZF Polfa, Polonia). Aerosol dozat 300 mg/20 ml.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!