/
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Toate articolele » Orciprenalina

Orciprenalina

           

Orciprenalinum R03A B03

Specialitati: Alupent, Astmopent.

Proprietati

Stimuleaza beta-2-adrenoreceptorii musculaturii bronsice, activand adenilatciclaza si marind concentratia AMP-ciclic. Acesta descreste concentratia ionilor de calciu din muschii netezi si conduce la relaxarea lor (bronhodilatare). Excita si beta-1-adrenoreceptorii miocardului, provoaca tahicardie, creste necesarul miocardului in oxigen, creste conductibilitatea A-V, dilata vasele sanguine si coboara tensiunea arteriala. Manifesta efect tocolitic (stimuleaza beta-2-adrenoreceptorii miometrului, ceea ce conduce la relaxarea lui)

Indicatii

:Astmul bronsic, bronsita cronica, emfizemul pulmonar si bronhospasmul produs de beta-blocante. Tulburarile de conducere cardiaca, profilaxia sindromului Adams-Stokes, bradicardia indusa de digitalice, inainte de administrarea inhalatorie a corticosteroizilor, cromoglicatului s.a.

Contraindicatii

Hipertiroidismul, stenoza aortica subvalvulara, tahiaritmia.

Posologie

In profilaxia crizelor de astm cate 1-2 puffuri de 3 ori pe zi (intervalul dintre puffuri e de 5 min). Daca criza e severa, peste 5 minute se poate lua o a doua doza si in cazuri exceptionale, peste alte 5 minute a treia doza. In crizele acute de dispnee cate 1-2 puffuri.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Tremor, palpitatii, agitatie, inrosirea fetei, migrena, senzatie de apasare in piept, tulburari ale somnului, greata, tulburari ventriculare sau angina pectorala, reactii alergice cutane.

Interactiuni

Beta-blocantele reduc efectul orciprenalinei.

Precautii

Sarcina in primul trimestru si perioada prenatala (poate fi administrat numai sub supraveghere medicala).

Alupent (Boehringer Ingelheim, Germania). Prezentare: Aerosol dozat 0,75 mg/1 doza-20 ml (cca. 400 doze).

Astmopent (Polfa Warszawa, Polonia). Comprimate 20 mg N 20. Solutie injectabila 0,5 mg/ml in fiole N10.

Astmopent (PZF Polfa, Polonia). Aerosol dozat 300 mg/20 ml.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.