Ondansetron

           

Ondansetronum A04A A01

Specialitati: Emetron, Latran, Zofran.

Proprietati

Antagonist selectiv al receptorilor 5HT3 (serotoninergici) centrali si periferici. Previne sau suprima voma indusa de citostatice, chimio- si/sau radioterapie, sau postoperatorie. Este lipsit de efecte psihosedative si nu reduce activitatea pacientului.

Indicatii

Greata si voma induse de chimioterapicele antineoplazice sau in perioada postoperatorie.

Contraindicatii

Insuficienta hepatica, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti si copii peste 4 ani 0,15 mg/kg cu 30 min inainte de administrarea preparatului emetogen. Peste 4-8 ore doza se repeta. In chimioterapia emetogena 8-32 mg in perfuzie i.v. lenta imediat inainte de administrarea preparatului chimioterapic (diluindu-l in 50-100 ml ser fiziologic sau alt lichid compatibil) sau 8 mg inainte de chimioterapic si apoi la intervale de 2-4 ore dupa el. Copiilor 5 mg/m2 imediat inainte de chimioterapie si apoi 4 mg p.o. peste 12 ore dupa ea. In greata si voma postoperatorii 16 mg p.o. cu o ora inainte de anestezie sau 4 mg in perfuzie i.v. lenta in timpul inductiei in anestezie si tot atata in perioada postoperatorie.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Bronhospasm, constipatie sau diaree, crampe stomacale, febra, cefalee, oboseala neobisnuita, ameteli, confuzie, uscaciunea gurii, eruptii cutanate.

Interactiuni

Inductorii sau supresorii enzimelor hepatice pot modifica concentratia plasmatica a ondansetronului si, implicit, efectele lui.

Precautii

Astmul bronsic.

Emetron (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate filmate 4 mg si 8 mg N10. Solutie injectabila 4 mg / 2 ml si 8 mg / 4 ml in fiole N 5.

Latran (Farmzascita, Federatia Rusa). Comprimate filmate 4 mg N 10. Solutie injectabila 0,2%-4 ml in fiole N 5.

Zofran (GlaxoWellcome, Marea Britanie). Comprimate filmate 4 mg si 8 mg N 10. Solutie injectabila 4 mg/2 ml si 8 mg/4 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!