Oftan Idu

           

(Santen Oy, Finlanda). Picaturi oftalmice 1 mg/ml-10 ml in flacoane.

Proprietati

Preparatul contine idoxuridina. Aceasta se aseamana structural cu timidina. In celule se transforma in derivat trrifosforilat care se incorporeaza in ADN-ul viral si uman. Asemenea ADN se fragmenteaza usor, da nastere la proteine virale inactive. Utilizarea preparatului se limiteaza la tratamentul leziunilor provocate de virusurile Herpes simplex. Actiunea este mai slaba fata de Varicella zoster sau Herpes simplex tip 2.

Indicatii

Keratita si kerato-conjunctivita cu Herpes simplex. Efectul este maxim indebutul infectiei (figura dendritica) si mai slab cand stromul este implicat.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea cunoscuta la idoxuridina sau clorura de benzalkoniu. Sarcina. Copiii mici si nou-nascutii.

Posologie

Cate 1 picatura in sacul conjunctival fiecare ora ziua si fiecare 2 ore noaptea timp de inca 3-5 zile dupa cicatrizarea completa.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate. Efectele sistemice sunt putin probabile deoarece idoxuridina se absoarbe putin si se elimina rapid. In caz de supradozare tratamentul este simptomatic. Idoxuridina nu are antidot.

Efecte adverse

Reactii alergice (conjunctivite si blefarite) la persoanele hipersensibile. Iritatie, durere, prurit, edem, inflamatia pleoapelor. Rar pannus superficial, opacifiere epiteliala, cicatrizare conjunctivala incetinita, conjunctivita foliculara, obstructie lacrimala, dermatita de contact.Administrata i.v. idoxuridina provoaca mielodepresie si afectiuni hepatice. Preparatul este potential carcinogenic, oncogenic si teratogenic.

Interactiuni

Corticosteroizii cresc riscul efectelor adverse sistemice.

Precautii

Benzalkoniul se precipita in lentilele de contact. Acestea trebuie scoase inaintea instilarii si reintroduse peste 15 min. Retine cicatrizarea si nu se recomanda pacientilor cu eroziuni corneene profunde.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!