Octreotid

           

Octreotidum H01C B02

Specialitati: Sandostatin.

Proprietati

Octapeptida sintetica, derivat al somatostatinei naturale, cu aceleasi efecte insa cu actiune durabila. Inhiba secretia hormonului de crestere, a peptidelor si serotoninei produse de sistemul gastro-entero-pancreatic.

Indicatii

Acromegalia (in lipsa unui efect satisfacator dupa tratamentul chirurgical, radiologic sau cu dopaminomimetice, cazurile inoperabile sau cand pacientii au renuntat la operatie), ameliorarea simptomelor neoplaziilor sistemului endocrin gastro-entero-pancreatic, neoplaziile caracterizate prin hiperproductie de somatoliberina, diareea rebela a bolnavilor de SIDA, profilaxia complicatiilor dupa operatiile pe pancreas, profilaxia si tratamentul hemoragiilor esofagiene la pacientii cu ciroza hepatica.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In acromegalie cate 0,05-0,1 mg s.c. la fiecare 8-12 ore. Mai departe doza se ajusteaza dupa concentratia sanguina a hormonului de crestere si toleranta la preparat. Doza optima este de 0,2-0,3 mg/zi, insa nu mai mult de 1,5 mg/zi. In tumorile endocrine ale sistemului gastro-entero-pancreatic, initiala cate 0,05 mg de 1-2 ori pe zi, apoi se creste gradual pana la 0,1-0,2 mg de 3 ori pe zi, in dependenta de efect si toleranta. In diareea refractara a bolnavilor de SIDA, initiala cate 0,1 mg de 3 ori pe zi. Peste 1 saptamana, daca e nevoie, se creste gradual pana la 0,25 mg de 3 ori pe zi s.c. In profilaxia complicatiilor dupa operatiile pe pancreas 0,1 mg cu 1 ora inainte de laparotomie apoi cate 0,1 mg de 3 ori pe zi s.c. timp de 7 zile consecutive. In tratamentul hemoragiilor esofagiene 0,025-0,05 mg/ora in perfuzii i.v. indelungate timp de 5 zile. Pentru varstnici dozele trebuiesc reduse.

Supradozare

Bradicardie, inrosirea fetei, dureri abdominale spastice, diaree, greata, discomfort in regiunea stomacului. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale spastice, flatulenta, diaree si steatoree. In cazuri rare hepatita acuta fara colestaza. In tratamentul de durata pot aparea calculi biliari. Reducerea tolerantei la glucoza dupa mese (inhibitia sintezei insulinei), hiperglicemie persistenta. Dureri in locul injectiei, prurit si usturime.

Interactiuni

Reduce absorbtia ciclosporinei si cimetidinei.

Precautii

Se recomanda monitorizarea dimensiunilor tumorei. In tratamentul de durata pot aparea calculi biliari, colecistita si pe fondul acesteia pancreatita.

Sandostatin (Sandoz-Pharma, Elvetia). Solutie injectabila 0,05 mg/ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!