Normatens

           

(Polfa Rzeszow, Polonia). Drajeuri N 20 si N 40.

Compozitie Reserpina 0,1 mg, Dihidroergocristina metansulfonat 0,58 mg si Clopamida 5 mg.

Proprietati

Combinatie de substante antihipertensive cu mecanism divers de actiune. Reserpina reduce transmisiunea sinaptica la nivelul terminatiunilor simpatice postganglionare ceea ce reduce tonusul simpatic, dihidroergocristina blocheaza alfa-receptorii si relaxeaza muschii netezi vasculari, iar clopamidul stimuleaza excretia renala a sodiului si apei, micsorand volumul sangelui circulant.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala in care monoterapia nu da rezultate satisfacatoare.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, afectiunile hepatice si renale severe, boala coronariana si cea ulceroasa, hipokaliemia, depresia psihica, epilepsia, boala Parkinson, colita ulceroasa, feocromocitomul. Varsta copilareasca. Sarcina si lactatia.

Posologie

Initiala, cate un drajeu pe zi. La necesitate cate 1 drajeu de 2 ori pe zi sau, in cazuri exceptionale, pana la 3 drajeuri pe zi. Doza de intretinere este de 1 drajeu la 2 zile sau mai rar.

Efecte adverse

Greata, voma, diaree, xerostomie, dureri abdominale, ulcer gastric, bradicardie, hipotensiune ortostatica, congestie nazala, hipokaliemie, oboseala, somnolenta, vertij, cefalee. Reserpina poate declansa, in doze mari (peste 10 drajeuri de Normatens) stare de depresie. Trombocitopenie si diateza hemoragica. Hiperuricemie cu simptome de guta, reducerea tolerantei la glucoza, cresterea LDL.

Interactiuni

Reserpina este incompatibila cu IMAO. Beta-blocantele provoaca efect hipotensiv marcat si bradicardie. Digoxina creste riscul bradicardiei si hipokaliemiei. Preparatul creste toxicitatea antiaritmicelor, indeosebi pe fondul hipokaliemiei. Diureticele cresc hipokaliemia si hipotensiunea. Scade efectul anticonvulsivantelor. Creste efectul depresiv al altor remedii (antipsihotice, antidepresive, antihistaminice, alcool). Antidepresivele triciclice pot provoca hipotensiune ortostatica, iar IMAO puseuri hipertensive. AINS actioneaza nefrotoxic. Preparatul scade efectul antidiabeticelor orale. Preparatul mareste reactia vasoconstrictoare a dopaminei (combinatia nu se recomanda), reduce excretia urinara a sarurilor de litiu si le mareste toxicitatea.

Precautii

Diabetul zaharat, insuficienta renala. In debutul tratamentului nu se recomanda cresterea rapida a dozelor, deoarece preparartul are actiune inceata si de durata. La aparitia bradicardiei se micsoreaza dozele. In catul efectelor adverse marcate preparatul trebuie inlocuit cu alte antihipertensive.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!