Nizatidina

           

Nizatidinum A02B A04

Specialitati: Axid.

Proprietati

Blocant al H2-histaminoreceptorilor de generatia II. Inhiba secretia bazala si stimulata de alimente, gastrina si intr-o masura mai mica de acetilcolina a acidului clorhidric. Paralel cu reducerea concentratiei acidului clorhidric in sucul gastric scade si activitatea pepsinei. Spre deosebire de blocantele H2-histaminoreceptorilor de generatia I, nu inhiba activitatea enzimelor microzomiale hepatice si este lipsit de efecte antiandrogenice.

Indicatii

Ulcerul gastric si duodenal (profilaxie si trtament), gastrita hipersecretorie, esofagita de reflux, sindromul Zollinger-Ellison, evitarea recaderilor, prevenirea aspiratiei in anestezia generala (sindromul Mendelson).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, sarcina (poate provoca avort sau retarda dezvoltarea fetusului), lactatia (se excreta cu laptele si scade aciditatea gastrica a copilului), varsta frageda.

Posologie

Cate 150 mg de 2 ori pe zi sau 300 mg seara. Pentru prevenirea recidivelor - 150 mg seara. In afectiunile renale doza se va ajusta la clearance-ul creatininei.

Supradozare

Hipersalivatie, varsaturi, diaree, mioza. Tratament: Carbune activat, terapie suportiva. In cazurile grave hemodializa.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, diaree sau constipatie, inapetenta, uscaciunea gurii, cresterea activitatii transaminazelor, cefalee, astenie, somnolenta, confuzie, mialgii si artralgii, eruptii, angioedem, bradicardie, aritmii cardiace, bloc A-V, hipotensiune, leucopenie, trombocitopenie, dereglari psihice, bronhospasm, alopetie, acne vulgaris (cosuri), prurit, tensiune in regiunea glandelor mamare la femei si barbati, scaderea libido-ului si potentei sexuale.

Interactiuni

Preparatele care cresc secretia gastrica (cafeina, teofilina, aminofilina, anticoagulantele, antidepresivele triciclice, beta-blocantele, antiinflamatoarele nesteroidiene) scad efectul nizatidinei. Nizatidina scade efectul ketoconazolului.

Precautii

Afectiunile hepatice si renale. Fumatul si consumul bauturilor alcoolice pot dauna tratamentului.

Axid (Eli Lilly & Co, SUA). Capsule 150 mg.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!