Nimorazol

           

Nimorazolum P01A B06

Specialitati: Naxogin.

Proprietati

Remediu antiprotozoic, derivat de 5-nitroimidazol. Mecanismul actiunii consta in afectarea structurii ADN a microorganismelor sensibile. Este activ fata de Trichomonas vaginalis, Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, bacteriile gram-negative anaerobe, inclusiv Bacteroides fragilis.

Indicatii

Infectii cu protozoare (Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Giardia intestinalis).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, afectiunile encefalice si hematologice severe, primul trimestru al sarcinii, perioada de lactatie.

Posologie

In tricomoniaza 2 g in monodoza (dupa masa) sau 500 mg de 2 ori pe zi timp de 6 zile, copii 15 mg/kg/zi divizate in 3 prize timp de 5-7 zile; in amoebiaza cate 500 mg de 2 ori pe zi timp de 5-10 zile, copii 20 mg/kg/zi divizate in doua prize 5-10 zile; in lambliaza cate 500 mg de 2 ori pe zi timp de 5-7 zile, copii 15 mg/kg/zi divizate in 2 prize timp de 5-7 zile.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Greata, voma, pirozis, diaree, somnolenta, ameteli, gust metalic, neuropatie periferica, convulsii, eruptii cutanate. Toate aceste efecte sunt reversibile si nu necesita sistarea tratamentului.

Interactiuni

Creste efectul anticoagulantelor cumarinice, efectele adverse ale fenitoinei si litiului. Fenobarbitalul scade concentratia serica a nimorazolului iar cimetidina o creste.

Precautii

Bolile neurologice evolutive. Preparatul are efect de tip disulfiram. Consumul concomitent de alcool este contraindicat. Nu se recomanda conducerea automobilului pe toata perioada si inca 2 zile dupa oprirea tratamentului.

Naxogin (Pharmacia & Upjohn, Italia). Comprimate 250 mg N 12 si 500 mg N 6.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!