Nimesulid

           

Nimesulidum M01A X17

Specialitati: Mesulid.

Proprietati

Remediu nesteroidian cu actiune antiinflamatoare, analgezica si antipiretica prin blocarea sintezei prostaglandinelor. Inhiba formarea radicalilor liberi. Nu influenteaza hemostaza si fagocitoza. Inhiba eliberarea mieloperoxidazei. Se leaga de proteinele plasmatice pana la 99%. In organism se transforma in hidroxinimesulid care este substanta activa.

Indicatii

Osteoartritele, inclusiv poliartrita reumatoida, osteoartrozele, bursitele, tendinitele; sindromul algic de diversa etiologie, inclusiv in bolile ginecologice, perioada postoperatorie, traume; starile febrile in bolile infectioase.

Contraindicatii

Ulcerul peptic evolutiv, insuficienta hepatica severa, insuficienta renala cu clearance-ul creatininei sub 30 ml/min, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Cate 1 comprimat sau cate 1 plic de 2 ori pe zi dupa mese. Granulele din plic se dizolva in 1/2 pahar de apa.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost descrise. Antidot specific nu exista. Dializa nu se recomanda (preparatul este legat de proteinele plasmatice).

Efecte adverse

Greata, pirozis, epigastralgii, cefalee, vertij, eruptii cutanate. Efectele adverse apar rar, sunt de intensitate slaba, tranzitorii si nu necesita intreruperea tratamentului.

Interactiuni

Poate deplasa de pe proteinele plasmatice alte preparate. Nu s-au semnalat interactiuni deosebite ale mesulidului cu furosemid, warfarina, digoxina, teofilina, glibenclamid, cimetidina si antiacide.

Precautii

Nu se recomanda in trimestrul III al sarcinii, deoarece poate grabi inchiderea ductului Botall la fetus si provoca atonie uterina la mama. Pe toata perioada tratamentului pacientelor in perioada lactatiei copilul va fi transferat la alimentatie artificiala.

Mesulid (Sanofi-Winthrop, Franta). Comprimate 100 mg N 30. Suspensie buvabila 1%-200 ml in flacoane cu lingurita 10 ml. Granule 100 mg in plicuri N 30. Supozitoare 200 mg N 10.

Nimesil (Berlin-Chemie AG, Germania). Granule pentru prepararea suspensiei buvabile 100 mg/2 g in pachetele N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!