Nandrolon

           

Nandrolonum A14A B01

Specialitati: Nerobolil, Retabolil.

Proprietati

Derivat sintetic al testosteronului cu actiune androgenica redusa, si anabolizanta crescuta. Stimuleaza metabolismul, indeosebi proteic. Inhiba sinteza gonadotrofinelor si a testosteronului endogen. In doze mari inhiba spermatogeneza. Poate stopa cresterea si dezvoltarea sexuala a copiilor. Reduce HDL si creste VLDL. Aceste efecte dispar dupa stoparea administrarii. Nandrolonul fenilpropionat apare sub denumirea de Nerobolil, iar Nandrolonul decanoat de Retabolil

Indicatii

Tratamentul anemiei in cursul insuficientei renale (creste hemoglobina si masa celulara), retinopatia diabetica, miodistrofia, amiotrofia spinala Werding-Hoffmann, cancerul mamar (adjuvant), glomerulonefrita, arsurile vaste, osteoporoza.

Contraindicatii

Cancerul de prostata, cancerul mamar la barbati, sindromul nefrotic, sarcina.

Posologie

Adulti cate 25-100 mg i.m. profund la fiecare 3 sau 4 saptamani. In insuficienta renala severa cate 50 mg o data pe saptamana. Copii 0,4 mg/kg o data la fiecare 3 sau 4 saptamani.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Stoparea cresterii la varsta pubertara (dozele mari), simptome de virilizare, inhibitia functiei ovariene, dereglari ale ciclului menstrual, cresterea libido-ului.

Interactiuni

Creste actiunea anticoagulantelor si a antidiabeticelor (se vor ajusta dozele).

Precautii

La aparitia primelor semne de virilizare a pacientelor (ingrosarea vocii, hirsutism, acnee, clitoromegalie) administrarea trebuie stopata pentru a evita modificarile ireversibile. Poate surveni supresia factorilor de coagulare II, V, VII si X si cresterea timpului protrombinic. A se controla sistematic lipidemia si colesterolemia. Utilizarea in pediatrie trebuie facuta de un specialist experimentat pentru a evita maturarea oaselor.

Nerobolil (Gedeon Richter, Ungaria). Solutie injectabila uleioasa 25 mg/1 ml in fiole N 3.

Retabolil (Gedeon Richter, Ungaria). Solutie injectabila uleioasa 50 mg/1 ml in fiole N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!