Nakom

           

(Lek, Slovenia). Comprimate N 100.

Compozitie Levodopa 250 mg si Carbidopa 25 mg.

Proprietati

Actiunea terapeutica antiparkinsoniana este datorata levodopei care in organism se transforma in dopa si mai departe in dopamina prin decarboxilare. Boala Parkinson, dupa cum se stie, are la baza degenerarea neuronilor dopaminergici din Substantia nigra si reducerea cantitatii de dopamina necesara pentru transmiterea impulsului nervos in Corpus striatum. Tratamentul cu levodopa urmareste scopul de a normaliza cantitatea de dopamina in structurile sistemului extrapiramidal. Cea mai mare parte a dozei de levodopa se decarboxileaza de decarboxilazele organelor si tesuturilor periferice. Carbidopa inactiveaza numai dopa-decarboxilaza periferica deoarece nu depaseste bariera hematoencefalica si decarboxilarea levodopei are loc in mod normal numai in encefal. Datorita carbidopei dozele levodopei pot fi reduse considerabil (aproximativ de 8 ori).

Indicatii

Boala Parkinson (paralysis agitans), parkinsonismul postencefalitic sau simptomatic (dupa intoxicatii cu monoxid de carbon sau mangan).

Contraindicatii

Astmul bronsic, emfizemul pulmonar si alte boli pulmonare severe, insuficienta cardio-vasculara severa, starile convulsive in antecedente, diabetul zaharat si alte boli endocrine, glaucomul cu unghi deschis si inchis, ulcerul gastric in antecedente, starile psihotice, insuficienta hepatica sau renala, intoleranta la preparat.

Posologie

Initiala cate 125 mg levodopa (1/2 comprimat) de 1-2 ori pe zi, marind-o, la necesitate, la fiecare 2-3 zile cu 125 mg (1/2 comprimat) pana la efectul optim. Doza maxima este de 2000 mg/zi de levodopa. Bolnavii care s-au tratat cu levodopa vor incepe terapia cu Nakom dupa un repaus de 12 ore si cu doze mai mici decat era doza dopei fara carbidopa.

Supradozare

Depresie psihica, miscari coreiforme, aritmii cardiace. Tratament: spalatura gastrica, antiaritmice, piridoxina p.o. 10-25 mg.

Efecte adverse

Confuzie, depresie psihica, agresivitate, miscari necontrolate ale corpului, in special ale capului, fetei si limbii, aritmii, hipotensiune ortostatica, ulcer duodenal, anemie hemoltica, anorexie, uscaciuea gurii, cefalee, insomnie, cosmaruri, oboseala neobisnuita.

Interactiuni

Alte antiparkinsoniene (amantadina, bromcriptina, biperidenul, ciclodolul, selegilina) cresc eficacitatea levodopei. Neurolepticele (antipsihoticele), alcaloizii de Rauwolfia si piridoxina scad efectele levodopei.

Precautii

A se ridica dimineata din pat treptat (risc de hipotensiune ortostatica).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!