Naftidrofuril

           

Naftidrofurilum C04A X21

Specialitati: Enelbin 100 retard.

Proprietati

Blocheaza receptorii serotoninergici S2 ai celulelor musculare netede din peretele vascular. Inhiband vasoconstrictia indusa de serotonina, naftidrofurilul reduce hipersensibilitatea vasculara in conditiile hipertensiunii, expozitiei la frig sau imbatranirii vasculare. In plus, el reduce agregatia plachetara si trombogeneza locala, diminuand consecintele ischemiei. Poate actiona direct pe parenchimul cerebral si proteja neuronii de alterari consecutive ischemiei si facilita recuperarea nervoasa in decursul involutiei cerebrale legate de senescenta.

Indicatii

Afectiunile circulatorii periferice cu dureri in regiunea extremitatilor in repaus, inclusiv in claudicatia intermitenta, convulsiile muschilor crurali, debutul gangrenei, sindromul Raynaud, angiopatia diabetica, ulcerele trofice, acrocianoza; afectiunile circulatorii cerebrale, inclusiv insuficienta cerebrala si ateroscleroza encefalica cu afectarea atentiei, memoriei, auzului la varstnici; boala Meniere, perioada de convalescenta dupa ictus sau encefalopatia posttraumatica.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, infarctul miocardic acut, ictusul hemoragic acut, predispozitia la colaps vascular, insuficienta cardiaca severa, aritmiile, predispozitia la sangerari, hiperactivitatea convulsiva, sarcina, lactatia (sau copilul se trece la alimentatie artificiala), varsta copilareasca.

Posologie

In afectiunile vasculare periferice cate 40-160 mg/zi i.m. In debutul gangrenei, ischemia severa, afectiunile vasculare cerebrale sau durerile membrelor in repaus 200 mg in perfuzie i.v. (diluat in 250-500 ml solutie salina isotona sau solutie 5% de glucoza) timp de 1,5-2 ore de 2 ori pe zi in decurs de 7-10 zile, concomitent cu administrare de naftidrofuril p.o.

Supradozare

Efectele adverse exacerbate. Tratament simptomatic. Pozitie culcata.

Efecte adverse

Cefalee, vertij, astenie, tulburari ale somnului, excitatie, hipotensiune arteriala, colaps ortostatic, tahicardie, greturi, reactii alergice.

Interactiuni

Antiaritmicele si beta-blocantele administrate concomitent provoaca actiune cardio-depresiva. Solutiile Naftidrofurilului sunt incompatibile cu ionii de calciu.

Precautii

Conducerea vehiculelor si lucrul cu mecanisme care solicita atentie si reactie rapida. Pe toata perioada tratamentului se recomanda abtinerea de la fumat si bauturile alcoolice.

Enelbin 100 retard (Leciva, Cehia). Comprimate filmate 100 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!