Nadroparina

           

Nadroparinum B01A B06

Specialitati: Fraxiparin.

Proprietati

Nadroparina este un preparat de heparina cu greutate moleculara mica si se obtine prin depolimerizarea acesteia. Este mai activa pe factorul Xa (protrombinaza), cu efect antiagregant si antitrombotic marcat si mai putin activa pe trombina (factorul IIa).

Indicatii

Prevenirea trombo-emboliilor in chirurgie si ortopedie, tratamentul trombozelor venoase profunde. Prevenirea coagularii sangelui in circuitul extracorporal in hemodializa.

Contraindicatii

Antecedentele trombocitopenice provocate de heparina sau fractiunile ei, afectiunile organice cu risc de hemoragii, endocardita infectioasa acuta, accidentele cerebrale hemoragice, hipersensibilitatea la nadroparina, sarcina.

Posologie

Se administreaza s.c. in regiunea abdomenului o data pe zi. Chirurgie: 0,3 ml cu 2-4 ore inainte de operatie, apoi zilnic cate 0,3 ml s.c. timp de 7 zile. Chirurgia ortopedica: pacientilor cu masa corporala sub 50 kg 0,2 ml s.c. inainte de si 3 zile dupa operatie, 0,3 ml incepand cu ziua a 4; cu masa corporala 51-70 kg 0,3 ml si respectiv 0,4 ml; cu masa corporala 71-95 kg 0,4 ml si respectiv 0,6 ml. Prevenirea coagularii in hemodializa pacientilor cu masa corporala sub 50 kg 0,3 ml, 51-70 kg 0,4 ml, peste 71 kg 0,6 ml. Pentru bolnavii cu risc hemoragic doza se va micsora de 2 ori.

Supradozare

Sangerari si predispozitie la ele. Tratament: Protamina sulfat (ca antidot) i.v. lent (0,6 ml de protamina sulfat inactiveaza 0,1 ml nadroparina).

Efecte adverse

Manifestari hemoragice, cresterea activitatii transaminazelor, trombopenie. Rar: hematoame sau necroza pielii in locul injectiei (in ultimul caz tratamentul trebuie sistat imediat). Alergii cutane sau generale, osteoporoza in tratamentul de durata.

Interactiuni

Salicilatii si AINS, dextranul-40, glucocorticoizii, antiagregantele, anticoagulantele indirecte cresc riscul hemoragiilor.

Precautii

Antecedentele de trombopenie provocata de heparina. Supraveghere plachetara de 2 ori pe saptamana. A nu administra preparatul i.m. In cazul necrozei pielii in locul injectiei tratamentul cu nadroparina trebuie suspendat imediat. A se determina periodic numarul plachetelor sanguine pe tot parcursul tratamentului.

Fraxiparine (Sanofi-Winthrop, Franta). Solutie injectabila 2850 AXa/0,3 ml, 5700 AXa/0,6 ml si 7600 U AXa/0,8 ml in seringi preumplute N 2 si N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!