Misoprostol

           

Misoprostolum A02B B01

Specialitati: Cytotec.

Proprietati

Misoprostolul este un analog sintetic al prostaglandine E1. Inhiba secretia gastrica bazala, stimulata si nocturna, activitatea proteolitica. Stimuleaza secretia mucusului protector gastric si secretia bicarbonatului, dilata vasele mucoasei stomacale, ii creste rezistenta la actiunea factorilor nocivi ca alcoolul, alimentatia nerationala, stresului. Previne leziunile erozivo-ulceroase ale TGI in tratamentul cu AINS. Este un gastroprotector si favorizeaza cicatrizarea ulcerelor peptice.

Indicatii

Ulcerul gastric si duodenal, ulceratiile provocate de AINS, profilaxia ulceratiilor gastrice.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la prostaglandine, insuficienta hepatica severa, bolile inflamatorii intestinale, sarcina, lactatia.

Posologie

In tratamentul gastritelor erozive si a ulcerului gastric cate 0,2 mg de 3-4 ori pe zi in timpul meselor timp de 4-8 saptamani. Pentru profilaxia ulceratiilor gastrice induse de AINS cate 0,2 mg de 2-4 ori pe zi.

Supradozare

Greata, voma, diaree, flatulenta, dureri abdominale, eliminari vaginale sanguinolente. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Dureri abdominale, greturi, dispepsie, flatulenta, diaree usoara, varsaturi, constipatii; cefalee, eruptii cutanate, rar hipermenoree, tulburari menstruale, dureri abdominale legate de contractiile uterine, eliminari vaginale sanguinolente, convulsii (cazuri unice la pacientele din perioada pre- si menopauzala).

Interactiuni

Antiacidele administrate concomitent cu misoprostolul cresc riscul diareei.

Precautii

Pacientii cu hipotensiune arteriala, afectiuni vasculare coronare sau cerebrale, epilepsie sau angina pectorala. La pacientele de varsta reproductiva inainte de tratament se va exclude sarcina. Cura de tratament poate fi inceputa cu ziua a 3-a a menstruatiei

Cytotec (SEARLE division of Monsanto Ltd, Marea Britanie). Comprimate 0,2 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!