Milrinon

           

Milrinonum C01C E02

Specialitati: Corotrope.

Proprietati

Stimulant cardiac neglicozidic. Actiunea sa se datoreste inhibitei fosfodiesterazei miocardice si a muschilor netezi vasculari, in care se acumuleaza ATPc. La nivelul miocardului manifesta efect inotrop- si cronotrop-pozitiv, creste debitul cardiac. Relaxeaza musculatura vaselor, scade rezistenta vasculara periferica si a circuitului mic, scade tensiunea arteriala. Nu interactioneaza cu beta-receptorii, nu inhiba pompa sodica.

Indicatii

Insuficienta cardiaca acuta, insuficienta cardiaca cronica in faza de decompensare (adjuvant), perioada postoperatorie in cardiochirurgie.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Doza de atac este de 50 m g/kg i.v. lent, timp de 10 min. Doza de intretinere- 0,375-0,75 m g/kg/min. Doza maxima pentru 24 ore este de 1,13 m g/kg.

Supradozare

Tulburari de ritm cardiac, hipotensiune arteriala. Tratament: Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Tahicardie, extrasistolioe ventriculara, puseuri anginale. Au fost inregistrate cazuri de fluter ventricular. Cefalee, tremor. Eruptii cutanate, prurit, rar bronhospasm, soc anafilactic. Hipokaliemie, trombocitopenie.

Interactiuni

Poate fi administrat concomitent cu dopamina sau ouabaina. Actiunea inotrop-pozitiva se pastreaza. Ouabaina (strofantina) reduce efectul vasodilatator. Solutiile de milrinona sunt incompatibile cu furosemidul sau bumetanidul (Nu se amesteca intr-o seringa!).

Precautii

Nu se recomanda pacientilor cu vicii valvulare aortale sau mitrale, sau cu stenoza subaortala hipertrofica. Faza acuta a infarctului miocardic. In insuficienta renala se reduc dozele. Se administreaza cu precautie dupa terapia cu diuretice. Pe tot parcursul tratamentului se monitorizeaza concentratia serica a creatininei. Copiilor si gravidelor preparatul li se administreaza numai dupa indicatii vitale.

Corotrope (Sanofi-Winthrop, Franta). Solutie injectabila 10 mg/10 ml in fiole N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!