Midecamicina

           

Midecamycinum J01F A02

Specialitati: Macropen.

Proprietati

Antibiotic din familia macrolidelor, activ pe Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Listeria monocytogenes, Clostridium spp., Corynebacterium diphtheriae, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Mycoplasma pneumoniae, Eryspelothrix, Bordetella pertussis, Chlamydia spp. Unele tulpini de Ureaplasma urealyticum, Haemophilus influenzae, Legionella pneumophila, Mycoplasma hominis. Mecanismul actiunii consta in fixarea pe subunitatile 50S ale ribozomilor organismelor susceptibile si inhibitia sintezei proteinelor.

Indicatii

Infectiile cailor respiratorii superioare si inferioare, cavitatii bucale, ale pielii si tesuturilor moi, tractului urinar, scarlatina, erizipelul, difteria, tusea convulsiva in special la bolnavii intoleranti la peniciline.

Contraindicatii

Insuficienta hepatica severa, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Cate 400 mg de 3 ori pe zi (pana la 4 ori pe zi), copii 30-50 mg/kg /zi divizata in 2-3 prize inainte de mese.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Anorexie, greutate in regiunea stomacului, greata, varsaturi, diaree, cresterea tranzitorie a activitatii transaminazelor hepatice si a concentratiei bilirubinei in sange, eruptii cutane.

Interactiuni

Midecamicina retine excretia ciclosporinei si warfarinei, scade inactivarea hepatica a alcaloizilor de ergot si a carbamazepinei.

Precautii

In tratamentul de durata se recomanda controlul functiei hepatice, in special la pacientii cu boli hepatice in antecedente.

Macropen (KRKA, Slovenia). Comprimate filmate 400 mg N 16 si N 100. Pulbere pentru pregatirea suspensiei orale 175 mg/5 ml-115 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!