Mianserina

           

Mianserinum N06A X03

Specialitati: Lerivon, Mianserin.

Proprietati

Antidepresiv tetraciclic. Blocheaza adrenoreceptorii presinaptici centrali si faciliteaza eliminarea neurotransmitatorului in fantele sinaptice. Are efect antiserotoninergic si antihistaminergic. Manifesta actiune anxiolitica, hipnotica si sedativa.

Indicatii

Depresiile reactive, depresiile endogene, in special psihotice de tip melancolic, starile depresive de tip nevrotic, melancolia involutiva.

Contraindicatii

Tratamentul cu IMAO.

Posologie

Adult 30 mg pe zi, seara la culcare. Doza poate fi majorata, daca e nevoie, pana la 60 mg/zi, repartizata in 2 prize sau luata o singura data la culcare. Pentru persoanele varstnice doza trebuie diminuata de doua ori.

Supradozare

Somnolenta fara efecte cardiace toxice. Tratament: evecuatia rapida a continutului stomacului si mentinerea functiilor vitale pana la eliminarea produsului. Mianserina nu are antidot. Hemodializa nu amelioreaza starea bolnavului.

Efecte adverse

Somnolenta, uscaciunea gurii, constipatie. Cazuri rare de convulsii, priza ponderala. La persoanele peste 65 ani agranulocitoza.

Interactiuni

Scade efectul antihipertensiv al clonidinei, creste efectele adverse ale alcoolului, barbituricelor si altor deprimante ale SNC Mianserina este incompatibila cu inhibitorii de MAO.

Precautii

Persoanelor trecute de 65 ani li se recomanda controlul sanguin, in special daca prezinta febra, angina sau alte semne de infectie. Dupa tratamentul cu IMAO se va respecta un repaus de 15 zile, in cazul invers sunt suficiente 3 zile. A se abtine de la bauturile alcoolice pe parcursul intregii cure de tratament. In cazul epilepsiei se cere o supraveghere riguroasa, inclusiv EEG. Diabetul zaharat: a se supraveghea nivelul glicemiei.

Lerivon (Organon, Olanda). Comprimate filmate 30 mg N 20.

Mianserin (Pharmacia-AD, Bulgaria). Comprimate filmate 30 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!