Mexiletina

           

Mexiletinum C01B B02

Specialitati: Katen, Katen retard, Ritalmex.

Proprietati

Mexiletina este un antiaritmic cu structura chimica apropiata de cea a lidocainei, insa eficienta in administrarea orala. Ca si lidocaina, mexiletina inhiba influxul ionilor de sodiu, reducand potentialul de actiune in faza 0. Inhiba automatismul si micsoreaza perioada refractara efectiva (PRE) in fibrele Purkinje, insa intr-o masura mai mica decat durata potentialului de actiune (DPA), din care rezulta cresterea ratei PRE/DPA. Face parte din antiaritmicele de clasa IB cu proprietati electrofiziologice similare cu ale lidocainei, insa diferite de ale chinidinei, procainamidei si disopiramidei. In dozele terapeutice nu influenteaza contractilitatea miocardului, nici conductibilitatea A-V.

Indicatii

Aritmiile ventriculare (de ex. tahicardia ventriculara, extrasistolia ventriculara), fibrilatia ventriculara, inclusiv in perioada acuta a infarctului miocardic. In cazurile moderate si usoare mexiletina trebuie evitata, data fiind actiunea ei proaritmica.

Contraindicatii

ÂȘocul cardiogen sau blocul A-V de gradul II sau III preexistent (in lipsa pacemaker-ului), bradicardia severa, hipotensiunea arteriala severa, insuficienta cardiaca congestiva grava, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In cazurile urgente, initiala 170 mcg/kg/min (pentru un pacient cu masa corporala de 75 kg - 3/4 de fiola in 15 min) in perfuzie i.v., apoi 30 mcg/kg/min timp de 3 ore (in total 405 mg pentru un pacient cu masa corporala de 75 kg). Mai departe, timp de 12 ore, 8 mcg/kg/min sau 37,5 mg/ora. Cu o ora inainte de terminarea perfuziei pacientului i se administreaza un comprimat de mexiletina a 200 mg. Doza de intretinere (p.o.) este de 200 mg de 3 ori pe zi, maximum 1200 mg/zi.

Supradozare

Greata, voma, pirozis, ameteli, tremor, irascibilitate. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, diaree, somnolenta, ataxie, tremor, parestezii, cefalee, tulburari ale acomodatiei. Foarte rar sincopa, calduri, edeme, hipotensiune, nistagm, diplopie, extrasistolie atriala sau ventriculara.

Interactiuni

Anestezicele, atropina si antiacidele reduc absorbtia mexiletinei iar metoclopramidul o accelereaza. Inductorii enzimelor hepatice (fenobarbital, fenitoina, rifampicina) reduc concentratia plasmatica a mexiletinei. Mexiletina creste concentratia plasmatica a teofilinei.

Precautii

Miastenia, epilepsia, bolile psihice, insuficienta renala si hepatica, blocul A-V de gradul II sau III, sindromul Wolff-Parkinson-White. Sarcina si lactatia (se administreaza numai in cazuri exceptionale). Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita atentie si vigilenta.

Katen (Slovakofarma, Slovacia). Capsule 100 mg N 100.

Katen retard (Slovakofarma, Slovacia). Comprimate filmate 400 mg N 50.

Ritalmex (ICN Alkaloida, Ungaria). Capsule 200 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!