Metformin

           

Metforminum A10B A02

Specialitati: Glucophage, Siofor.

Proprietati

Antidiabetic oral din familia biguanidelor. Actiunea lui este exclusiv extrapancreatica, adica nu influenteaza sinteza insulinei de catre celulele beta ale insulelor Langerhans, nici nivelul incretiei ei. Micsoreaza absorbtia intestinala a glucozei si productia ei in ficat, creste sensibilitatea tesuturilor periferice la insulina si, in consecinta, asimilarea si metabolismul glucozei. In rezultat reduce concentratia pre- si postprandiala a glucozei in sange si a hemoglobinei glicozilate, creste toleranta la glucoza. Influenteaza favorabil lipidele plasmatice la pacientii cu diabet non-insulinodependent: reduce concentratia trigliceridelor, colesterolului si LDL (pe nemancate), insa nu modifica nivelul altor lipoproteine. Stabilizeaza sau reduce masa corporala.

Indicatii

Diabetul zaharat non-insulinodependent cetoacidozorezistent al adultilor (tip II) in special la persoanele obeze, daca dieta singura nu inlatura hiperglicemia, diabetul tratat cu insulina, tip I sau tip II, in particular cand obezitatea severa provoaca rezistenta secundara la insulina.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, bolile renale sau insuficienta renala (nivelul creatininei peste 1,5 mf/dl pentru barbati si 1,4 mg/dl pentru femei), cercetarile clinice cu folsire de izotopi radioactivi de iod, (administrarea metforminei se va stopa cu 48 ore inainte de explorare), diareea, varsaturilt, febra, infectiile severe, starile hipoxice (soc, septicemie, infectiile urinare, pneumopatiile), insuficienta hepatocelulara, intoxicatia acuta cu alcool, cetoacidoza diabetica decompensata cu sau fara coma, insuficienta cardiaca sau respiratorie, infarctul recent de miocard, sarcina si lactatia.

Posologie

In diabetul non-insulinodependent cate 500-850 mg de 2 ori pe zi in timpul meselor sau la sfarsit. In diabetul tratat cu insulina a) daca doza insulinei este sub 40 U/zi cate 850 mg de 2 ori pe zi (doza insulinei se reduce cu 2-4 U), b) daca doza insulinei este peste 40 U/zi pacientul se interneaza, doza insulinei se reduce cu 30-50% si se stabileste doza metforminei care ar inlocui-o pe cea a insulinei (in dependenta de nivelul glucozei in sange).

Supradozare

Dozele pana la 85 g nu au produs hipoglicemie, insa pot declansa in orice moment acidoza lactica (astenie, mialgii, tulburari respiratorii, somnolenta, dureri abdominale, hipotermie, hipotensiune, bradiaritmie reflexa). Metformina se indeparteaza prin hemodializa.

Efecte adverse

Metformina poate induce acidoza lactica cu o inalta rata a mortalitatii. Factorii ei de risc sunt insuficienta renala acuta cu acumulare de metformin in organism, diabetul dezechilibrat, cetoza, postul indelungat, alcoolismul, insuficienta hepatocelulara si starile hipoxice.

Interactiuni

Danazolul si progestogenii (doze mari) au efect diabetogen, clorpromazina reduce eliberarea insulinei, glucocorticosteroizii cresc nivelul glucozei in sange si provoaca cetoza, ritodrina, salbutamolul, terbutalina (beta-2 adrenomimetice), fenotiazinele, hormonii tiroidieni, estrogenii, contraceptivele orale, fenitoina, acidul nicotinic, simpatomimeticele, antagonistii calciului, isoniazidul cresc glicemia si reduc actiunea metforminului, alcoolul creste riscul acidozei lactice, diureticele (in special de ansa), mediile de contrast iodurate (pot provoca insuficienta renala functionala). Preparatele cationice (amiloridul, digoxina, morfina, procainamidul, chinia, chinidina, ranitidina, triamterenul, vancomicina) micsoreaza secretia tubulara a metforminului si, in terapia de durata, ii cresc concentratia serica si efectul.

Precautii

A se evita consumul de alcool sau a medicamentelor care contin alcool (riscul acidozei lactice, eventual mortale).

Glucophage (LIPHA-Sante, Franta). Comprimate filmate 850 mg N 10, 30, 50, 60, 100 si 300.

Siofor 500/850 (Berlin-Chemie, Germania). Comprimate filmate 500 mg si 850 mg N 60 si N 120.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!