Mesnum

           

Mesnum R05C B05, V03A F01

Specialitati: Mistabron, Uromitexan.

Proprietati

Mesnum este 2-mercapto-etan-sulfonat de sodiu, preparat foarte putin toxic. Formeaza complexe inofensive cu hidroximetabolitii urotoxici ai oxazafosforinelor (Cyclophosphamidum, Ifosfamidum) utilizate in tratamentul chimioterapic antineoplazic, leaga acroleina. Mesnum poate fi utilizat si ca mucolitic prin administrare inhalatorie. Scindeaza legaturile disulfidice ale mucoproteinelor, lichefiaza sputa, secretul sinusurilor si cavitatilor Highmore.

Indicatii

Bronsita cronica obstructiva, emfizemul pulmonar si bronsiectaziile, atelectazia pulmonara provocata de ocluzia bronhiilor cu mucus, mucoviscidoza, profilaxia cistitei hemoragice induse de ciclofosfamida sau ifosfamida in perioada chimioterapiei antineoplazice in special cu doze mari de ciclofosfamida.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat. Astmul bronsic fara obstructii ale cailor respiratorii.

Posologie

De obicei 1/5 din doza ciclofosfamidei sau ifosfamidei simultan (de exemplu pentru 1200 mg de ifosfamida se administreaza 240 mg Mesnum i.v. in bolus), apoi peste 4 si 8 ore dupa administrarea remediului citostatic. Copiilor se administreaza mai frecvent, pana la 6 ori pe zi (fiecare 3 ore). In cazul cand ifosfamida se administreaza in perfuzie, mesnum se injecteaza i.v. la inceput in doza de 1/5 din cea a ifosfamidei, apoi una egala cu a ifosfamidei in perfuzie concomitenta si inca o perfuzie de 6-12 ore in aceiasi doza dupa ifosfamida. Ca mucolitic in perioada postoperatorie pentru facilitarea expectorarii mucusului bronsic (operatii neurochirurgicale, toracale, terapia intensiva si reanimatie), traumele cutiei toracice, mucoviscidoza, astmul bronsic, emfizemul pulmonar, atelectazii prin inhalare prin masca, cu aparatele de ultrasunet, cate 1-2 fiole de 3-4 ori pe zi, in unele cazuri solutia se dilueaza de 2 ori (se aduce la concentratia de 10%). Poate fi administrat si prin introducere intratraheala prin sonda o data pe ora pana la liza sputei. In acest caz preparatul se diluiaza intr-un volum egal de apa distilata sau ser fiziologic. In sinusita sau highmoreita solutia diluata se introduce in cavitatea respectiva dupa spalarea ei prealabila. Procedura se repeta la fiecare 2-3 zile.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Antidot nu are.

Efecte adverse

Reactii alergice (eruptii cutane sau prurit), in dozele de peste 60 mg/kg greata, voma, gust neplacut, diaree. Flebita in locul injectarii. In inhalatii tuse sau bronhospasm (la bolnavii sensibilizati la formele inhalatorii).

Interactiuni

Mesnum este incompatibil cu cisplatinul. Solutiile de mesnum pot fi amestecate si administrate concomitent cu ale ciclofosfamidei sau ifosfamidei.

Precautii

A se examina urina pentru detectarea microhematuriei. Mesnum nu inlatura alte efecte adverse ale citostaticelor si se impune terapia simptomatica respectiva. Pacientilor cu astm bronsic preparatul li se administreaza numai in conditii spitalicesti. La contactul cu aerul preparatul se inactiveaza si trebuie utilizat imediat dupa deschiderea fiolei.

Mistabron (Polfa, Polonia). Solutie injectabila si pentru inhalare 3%-3 ml (600 mg/3 ml) in fiole N 5.

Uromitexan (ASTA Medica, Germania). Comprimate filmate 400 mg si 600 mg N 10 si N 20. Solutie injectabila 200 mg/2ml si 400 mg/4ml in fiole N 15.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!