Mercaptopurina

           

Mercaptopurinum L01B B02

Specialitati: Puri-Nethol

Proprietati

Antineoplazic din familia antimetabolitilor. Este analog purinic (al adeninei, hipoxantinei). Afecteaza sinteza nucleotidelor, inhiband sinteza ADN in celulele proliferative in faza S a ciclului celular.

Indicatii

Leucemia acuta limfocitara, mielocitara sau mielo-monocitara. Leucemia cronica mielocitara. Limfomul Hodgkin si non-Hodgkin. Polycytaemia vera. Colita ulceroasa, boala Crohn. Artrita psoriazica.

Contraindicatii

Mielosupresia, infectiile bacteriene si virale, afectiunile hepatice si renale, guta si calculoza renala cu urati, hipersensibilitatea la mercaptopurina.

Posologie

2,5 mg/kg/zi (o data sau divizata in cateva prize). Daca intr-o luna nu scade numarul leucocitelor, doza se dubleaza. Doza de intretinere este de 1,5-2,5 mg/kg/zi.

Supradozare

Anorexie, greturi, varsaturi si diaree. Printre simptomele tardive - mielosupresie, disfunctii hepatice, gastroenterita. Tratament: Voma indusa, stoparea administrarii, terapie suportiva si simptomatica. Antidot nu are.

Efecte adverse

Anorexie, greata, voma, anemie, hepatotoxicitate sau staza biliara, ulceratii gastrointestinale, diaree. Imunosupresie, leucopenie, infectii (adeseori asimptomatice), trombocitopenie, hiperuricemie, nefrotoxicitate. Hiperpigmentatie a pielii. Cefalee, astenie.

Interactiuni

Antigutoasele scad uricemia. Mielosupresivele, inclusiv radiatia, au efect aditiv in inhibitia maduvei osoase. Vaccinarile in perioada tratamentului raman fara raspuns imun. Hepatotoxicele cresc hepatotoxicitatea mercaptopurinei.

Precautii

A se evita imunizarea, a se monitoriza functia maduvei osoase. A se pazi de infectii, zgarieturi si traume. In caz de hemoragii a se adresa la specialist.

Puri-Nethol (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Comprimate 50 mg N 25.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!