Meprobamat

           

Meprobamatum N05B C01

Specialitati: Meprobamat.

Proprietati

Meprobamatul este un carbamat cu actiune inhibanta la nivelul a numeroase formatiuni din talamus si sistemul limbic. Efectul principal este cel anxiolitic. A fost lansat pe piata farmaceutica in 1956. In anii 60 a fost inlocuit de benzodiazepine care s-au adeverit mai eficiente si mai inofensive. Mecanismul precis al actiunii este neclar, insa se presupune ca actioneaza prin intermediul receptorilor GABA.

Indicatii

Anxietatea, inclusiv stressurile de fiece zi.

Contraindicatii

Alcoolismul, toxicomaniile actuale sau in antecedente, insuficienta hepatica sau renala, sarcina (primul trimestru), hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti cate 400-800 mg de 2 ori pe zi (dimineata si seara la culcare), maximum 2,4 g/zi. Copii 6-12 ani cate 200 mg de 2 ori pe zi (dimineata si seara la culcare).

Efecte adverse

Reactii alergice, aritmii, intoleranta, leucopenie, trombocitopenie, confuzie, somnolenta, inhibitie respiratorie, oboseala, greata, diaree, cefalee, cosmaruri, irascibilitate.

Supradozare

Inhibitie respiratorie, hipotensiune. Tratment: Respiratie asistata, vasopresoare, diuretice osmotice, dializa peritoneala sau hemodializa. Tratamentul dependentei de meprobamat: micsorarea graduala, timp de 1-2 saptamani, a dozelor. In acest timp, daca este nevoie, se poate administra fenobarbital.

Interactiuni

Meprobamatul creste efectele psiholepticelor si alcoolului.

Precautii

Lactatia (preparatul trece in lapte si produce sedatia copilului), consumul de alcool.

Meprobamat (Sicomed, Romania). Comprimate 400 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!