Menotrofina

           

Menotropinum G03G A02

Specialitati: Humegon, Pergonal.

Proprietati

Este o gonadotrofina menopauzala umana obtinuta din urina femeilor postmenopauzale care contine hormon foliculostimulant (FSH) si hormon luteinizant (LH). Acesti 2 hormoni sunt necesari pentru maturarea normala a gametelor, ovuleler la femei si spermatozoizilor la barbati, si pentru producerea hormonilor sexuali. Deoarece preparatul este de origine umana, nu stimuleaza producerea de anticorpi.

Indicatii

Sterilitatea feminina cauzata de anovulatie. Deficienta maturararii foliculului si insuficienta consecventa a corpului luteal, in cazul cand alte metode de tratament au ramas fara efect. Sterilitatea masculina (deficienta spermatogenezei).

Contraindicatii

Tumorile ovariene, testiculare sau hipofizare.

Posologie

Pentru femei, initiala 75 sau 150 U i.m. o data pe zi. Doza zilnica se mareste gradual pana cand nivelul estrogenilor incepe sa creasca. Aceasta doza va fi continuata pana la atingerea nivelului preovulator al estrogenului (estradiol). Daca nivelul estrogenilor creste prea rapid, doza se reduce. Ovulatia poate fi indusa prin administrarea unei doze mari de gonadotrofina corionica (5.000-10.000 U) 1-3 zile si inca 5000 U peste 7 zile pentru a preveni insuficienta corpului galben. Pentru barbati 75 sau 150 U de 3 ori pe saptamana. Preparatul se suplimenteaza cu 3000 U gonadotrofina corionica pe saptamana (divizate in cateva injectii) pentru a obtine efectul hormonului luteinizant necesar. Durata tratamentului constituie 10-12 saptamani pana se va observa cresterea spermatogenezei. Dupa aceasta rezultatul poate fi intretinut in unele cazuri numai cu gonadotrofina corionica.

Supradozare

Hiperstimulatia ovarelor cu posibile chiste ovariene cu predispozitie la ruptura, hidrotorax si fenomene trombo-embolice. Tratamentul consta in suspendarea administrarii.

Efecte adverse

Eruptii cutanate. Hiperstimulatie ovariana.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Inainte de tratament se recomanda examenul medical pentru a exclude afectiunile organelor genitale sau unele boli endocrine (diabetul zaharat, bolile tiroidiene sau suprarenale). Pe parcursul tratamentului se impune controlul nivelului estrogenilor si dimensiunilor ovarelor prin ultrasonografie. In cazul suprastimularii ovariene tratamentul trebuie intrerupt imediat. A se acorda o deosebita atentie pacientelor cu polichistoza ovariana. Daca preparatul a indus sarcina, exista riscul avortului sau a unei sarcini multifetale.

Humegon (N. V. Organon, Olanda). Pulbere parenterala 150 U in fiole N 10 in complet cu solvent 1 ml in fiole N 10.

Pergonal (Ares-Serono Group, Italia). Pulbere parenterala 75 U si 150 U in fiole N 1si N 10 in complet cu solvent in fiole N 1 si, respectiv, N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!